среда, 16. септембар 2015.

Pečen krompir sa brie sirom

Ako volite fine i kremaste sireve, ovo je za vas. Napravite ovakav krompir i uz zelenu salatu, ćete zaista uživati. Originalno se pravi sa francuskim sirom Reblochon ali ja taj sir ne nađoh u mom selu pa sam ga zamenila sa brie a može i camembert..



Sastojci:
inspiracija je odavde

50 ml maslinovo ulje
1 veća glavica sitno iseckanog crnog luka
150 g blago dimljene slanine, isečene na štapiće
125 ml suvog belog vina
6 velikih krompira, isečenih na veće kocke
100 ml pavlake za kuvanje
250 g Reblochon, a ako nemate može brie ili camembert
grančice majčine dušice ili peršun

Priprema:

U veliki i dublji tiganj sipati ulje, dodati sitno iseckan crni luk i slaninu isečenu na štapiće i pržiti na osrednjoj temperaturi da luk omekša i postane staklast a slanina ispusti malo masnoće,povremeno mešati.
Dodati belo vino, sve dobro, sa varjačom izgrebati sa dna i kuvati dok vino ne uvri.
Dodati krompir, koji ste dobro oprali, izribali sa četkicom i isekli na velike kocke.
Pržiti zajedno sa lukom i slaninom oko 10 do 15 minuta.
Posoliti i pobiberiti po ukusu.
Na kraju dodati pavlaku za kuvanje,kuvati 1 minut i skloniti sa ringle.

Uzeti manji pekač 25cm X 15cm ili sličnih veličina i blago premazati sa uljem.
Sipati polovinu krompira i preko pobacati polovinu sira, koji ste isekli na kockice, sipati i onu drugu polovinu krompira i završiti sa sirom.
Staviti odozgore grančice majčine dušice i peći ( mene je mrzelo da odem kod komšinice da uberem majčinu dušicu, moja je jednostavno nestala )


Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 do 40 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.


Poslužiti odmah uz dosta nekog finog hleba i uživati.

Kod nas nije odmah poslužen, možda posle desetak minuta jer gosti su bili u obilazak muževljevog projekta, na kom radi već 4 meseca i na koji je veoma ponosan.


Prijatno!!!!


Kod nas je poslužen sa pečenom piletinom 

Нема коментара:

Постави коментар