среда, 31. јул 2019.

Namaz od plavog patlidžana i pasulja

Ovo je izuzetno fin namaz koji vam je odličan za doručak ili večeru, za vreme posta a možete poslužiti i kao dip ili uz neki fini prepečeni hleb, za predjelo..kod nas je poslužen uz domaći hleb, koji je pun raznih žitarica.


Sastojci: 1 veći plavi patlidžan, 3 do 4 čena belog luka, 50 ml maslinovog ulja, po ukusu so i biber, sok od 1 većeg limuna, 1/3 kašičice dimljene paprike, 2 dobro pune kašike tahini smese i 1 konzerva od 540 g pasulja, pola kašičice svežeg ili suvog timijana

Priprema:  Plavi patlidžan oprati, osušiti, odseći vrh i iseći na kockice, posoliti i ostaviti da ispusti gorčinu.
Isprati pod mlazom hladne vode, ( ja ovaj početni deo preskačem jer kod nas plavi patlidžan nikada nije gorak ) osušiti kuhinjskim papirom i staviti na pleh. Preliti sa malo maslinovog ulja, posuti sa timijanom i malo posoliti i pobiberiti i peći u prethodno zagrejanoj rerni na °C oko 20 do 25 minuta ili dok ne porumeni.
Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi.

Pasulj ocediti od vode iz konzerve te ga isprati pod mlazom hladne vode i ostaviti da se ocedi.

U blender ili multipraktik sipati oceđen pasulj, ispečen i ohlađen plavi patlidžan,dodati tahini smesu, dimljenu papriku, očišćen i iseckan beli luk, sok od 1 limuna i 50 ml maslinovog ulja i sve to samleti u masu koja se lako može namazati na hleb..
Posoliti i pobiberiti po ukusu.


Namaz možete poslužiti sobne temperature ili hladan na tost hlebu, krakerima, pita hlebu ili, kao što smi mi jeli, na domaćem hlebu punim raznim semenkama i raznim začinskim biljkicama.




4 коментара: