Pre nekoliko vikenda smo bili kod naših prijatelja na večeri i njihova snaja je pripremila ovako punjene paprike, ja sam se oduševila ukusom i naravno da sam pitala za recept...prenosim ga i vama, možda će se nekom dopasti. Jelena, hvala na odličnom receptu.
Sastojci:
350 g rikota sir
250 g feta sir
75 g izrendanog Grana Padano
50 g kisele pavlake
2 jaja
3 čena belog luka
pola kašičice mešavine suvih začina; bosiljak, majčina dušica,origano
2 pune kašike sitno iseckanog peršuna
vrlo malo ulja za podmazivanje pekača
po ukusu so i biber
Priprema:
Oprati ih i osušiti, odseći im kapice i očistiti paprike od semenki i žilica.
Odsečene kapice ostaviti sa strane, trebaće vam da poklopite paprike.
U veću zdelu staviti sve tri vrste sira, dodati jaja, so, ( budite pažljivi kad solite jer feta sir je slan, ja nisam uopšte dodala soli ) kiselu pavlakuili ako imate, može i kajmak,biber, sitno iseckan peršun i suve začine, ako volite ove začine,možete dodati i više od pola kašičice i sve dobro sjediniti sa viljuškom.
Sipati malo ulja, premazati pekač ili, ako hoćete, stavite papir za pečenje.
Napuniti paprike sa pripremljenom masom od sira ( u ovu masu možete dodati i blanširan i dobro oceđen spanač ili blanširan i oceđen grašak ) poređati sve paprike u pekač, vratiti isečene poklopce i preliti sa kašikom-dve maslinovog ulja.
Peći ih u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko sat vremena ili dok vam paprike ne omekšaju i lepo porumene.
Pečene paprike ostaviti kratko da se ohlade i poslužiti ih tople a podjednako su dobre i hladne.
Da, to su te razne varijacije sa sirevima i zacinima... ipak, meni neprikosnovena je ona osnovna - crvene ili zelene paprike tzv. "silje", punomasni domaci malo stariji sir, jaja i malo soli :)
ОдговориИзбришиStvar ukusa ;)
Nina, mislim da na ovu temu ima mnogo varijacijaž, ja volim svaku jednu jer volim paprike a i sir.Topli pozdrav.
Избришиhladne su vrhunski dobre ... slike su RAJ ZA OČI ... a peteljke kao poklopci ... ideja me oduševljava ... za 2 dana punim ih i ja ... ;)))
ОдговориИзбришиZoko, EXTRA !!! ***
U pravu si Biljana, ja ih volim i tople i hladne, ali hladne, sobne temperature su mi najbolje. Hvala ti puno.
ИзбришиDA IMA VISE VARIANCIJA ZORICE HVALA NA RECEPTU JA SAM IH PRAVILA SAMO SA FETA SIROM I RENDANIM KROMPIROM POZZZZZ
ОдговориИзбришиRado, ima ih zaista puno, mi ih volimo na ovaj način, probaj nekad, brzo se naprave. Pozdrav za vas.
ИзбришиSuper izgledaju - Ovo mi zvuci kao nesto sto se mora probati; do sada sam samo probala kisele paprike filovane sirom.
ОдговориИзбришиJao Jasna i te paprike obožavam a jela sam i sa pavlakom pa da se ubiješ jedući i da ne znaš šta ti je dosta. Probaj nekad i njih, kad odeš.Hvala i topli pozdrav.
Избриши