Vreme je posta i evo vam još jedne ideje za ručak...uz domaći hleb ili pogaču.
Sastojci:
125 g očišćenog i opranog ječma
nekoliko kašika maslinovog ulja
2-3 manje glavice ljutike/ luk arpadžik
1 manji struk praziluka
3 do 4 čena belog luka
1 velika šargarepa
3 štapa celera
500 g šampinjona
1 malo ljutkasta paprika, očišćena od semenki i žilica
2 lovorova lista
250 ml kuvanog paradajza
1 velika supena kašika paradajz pirea
po ukusu začini; mlevena dimljena paprika, biber, so, vegeta
kašika dve sitno iseckanog peršuna
Priprema:
Ječam očistiti i oprati pod mlazom vode.
Šampinjone oprati i iseći na listiće ili na kockice ( ja sam birala sitnije šampinjone i isekla ih na po 4 listića svaku ) i dodati povrću i njih pržiti 5 minuta zajedno sa povrćem.
Opran i oceđen ječam dodati povrću, sipati kuvani paradaj iz flaše,dodati pire paradajz i naliti sa litar i po vode, ( vodu možete zameniti povrtnim temeljcem i količinu staviti onoliko koliko volite da imate gustu čorbu ) dodati lovorov list, začiniti po ukusu, pustiti da provri, smanjiti temperaturu i kuvati dvadesetak minuta ili dok se ječam ne skuva.
Probati za začine, ostaviti da se malo prohladi i posuti sa seckanim peršunom i poslužiti toplu.
Prijatno!!!!!
Ne znam gde mi se izgubio komentar pa da ponovim
ОдговориИзбришиOdlišna ideja sa ječmom.Ako sam pravilno prevela to ej barley?
Čitala sam negde da je paradajz čorba, supa broj 1 u svetu koju ljudi vole.Mora da su probali ovu tvoju
Hvala devojčice moja. Ječam jeste barley na engleskom i ja sam za ovo koristila pot barley a imaš i onaj pearl barley, on je mnogo sitniji. Mi smo se baš lepo najeli ove čorbice i bio nam je komnpletan obrok.Pozdrav i zagrljaj za vas dve.
ИзбришиOvo uvijek mogu jesti, odlično varivo uz komadić domaćeg kruha, obrok za 5 ! Ječam sam poprilično zanemarila, a ovako u varivima mi je super.
ОдговориИзбришиJa puno više koristim kinou nego ječam, ali počeću i njega češće da koiristim isto kao i proso. Hvala draga Branka.
Избриши