Našim prijateljima je bila slava Sv.Luka i obično joj odnesem neki desert..pre neki dan vidim fantastičnu tortu na Yolinom blogu..nešto slično sam već pravila, ali u obliku kolača i znam da je ukus fantastičan...
250 g bele čokolade
150 ml slatke pavlake
1/4 kašičice soli
3 pune kašike dulche de leche
Sastojci za biskvit
2 XL jajeta
100 g braon šećera
180 g brašna
4 g cimeta
3 g sode bikarbone
7 g praška za pecivo
1 kesica vanilinog šećera
2 jabuka oko 150 do 200 g
120 ml ulja
30 ml mleka
Priprema:
Prvo napraviti ganache kremu, jer će trebati 4 do 5 sati da se dobro ohladi ili napraviti prethodno veče i ostaviti preko noći u frižider.
U šerpicu sipati vodu a u zdelu, koja može da se stavi preko šerpice, staviti čokoladu i slatku pavlaku i otopiti čokoladu sa pavlakom na pari, povremeno mešajući.
Pred kraj dodati dulche de leche ili karamel krem, koji možete da napravite i sami, 1/4 kašičice soli i sjediniti sve zajedno i neka se to sve zajedno zagreje. ( vrlo je važno staviti so, jer će ona da vam ublaži slatkoću čokolade i dulche de leche )
Dobro ohlađenu ganache kremu umutiti u penastu masu.
Pripremiti zdelu i staviti brašno, cimet,prašak za pecivo i sodu bikarbonu.
Ostaviti na stranu.
U manju zdelice, sipati 120 ml ulja i 30 ml mleka i ostaviti na stranu.
U drugu manju zdelicu staviti 100 g šećera i 1 kesicu vanilinog šećera i to ostaviti sa strane.
2 manje jabuke oljuštiti, očistiti i iseći na sitne kockice i po želji, možete ih preliti sa malo limunovog soka da vam ne pocrne.
U veću zdelu staviti 2 cela jajeta, sobne temperature ( belanac i žumanac zajedno ) i umutiti, postepeno dodavati braon šećer, izmešan sa vanilom, kad ste t umutili u gustu i svetlu masu, dodati ulje, izmešano sa mlekom i to sjediniti sve zajedno.
Staviti preko zdele sito i prosejati trećinu brašna sa cimetom iznad umućenih jaja i spatulom sve sjediniti,pokretima odozgore prema dole. Uraditi tako i sa preostalim brašnom.
Na kraju dodati isečenu jabuku i ponovo spatulom sve sjediniti.
Kalup za torte, prečnika 20cm prekriti dno sa papirom za pečenje i nemojte podmazivati stranice, niti dno kalupa ili pek papir.
Dok mutite testo za biskvit, uključite rernu da se greje,na 170°.
Peći biskvit oko 30 do 35 minuta ili dok vam biskvit lepo ne porumeni. Probati sa žicom da li je sredina pečena.
Pečen biskvit izvaditi iz rerne i spatulom preći okolo stranica kalupa, otvoriti štipaljku i vrlo pažljivo izvrnuti pečen biskvit na žicu da se dobro ohladi.
Biskvit preseći na pola.
Sa polovinom umućenog ganacha premazati jedan biskvit,staviti drugi preko i premazati celu tortu sa preostalom kremom.
Ukrasiti po vašoj želji.
*****Ja sam pekla duple biskvite, jer sam htela da mi torta bude veća a u ganache kremu sam dodala i 250 g krem sira umućenog sa 1 kašikom prah šećera, jer nisam imala pola kg bele čokolade, te mi je krem sir malo ublažio slatkoću ganache kreme.
*****Ja sam pekla duple biskvite, jer sam htela da mi torta bude veća a u ganache kremu sam dodala i 250 g krem sira umućenog sa 1 kašikom prah šećera, jer nisam imala pola kg bele čokolade, te mi je krem sir malo ublažio slatkoću ganache kreme.
Prijatno!!
Izuzetno fina torta!
ОдговориИзбришиVrlo lepa kombinacija, verujem da su svi gosti uzivali.:))
ОдговориИзбришиDivna tu je torta Zorice!
ОдговориИзбриши