Volim da jedem meso, ali pokušavam da ga jedem što manje, a mnogo više povrća, tako da sam uvela 3 dana nedeljno se jede bez mesa,ponedeljak, sreda i petak...obično je to vikend kad ne možemo da se odbranimo od viška hrane i onda gledam da to izbalansiram preko nedelje.
Sastojci: 1 veliki plavi patlidžan, 1 velika glavica crnog luka, 1 veća ljuta paprika ili pola kašičice tucane ljute paprike, 1 veća babura zelena paprika, 1 veća babura crvena paprika, 2 do 3 čena belog luka, 1 kg dobro zrelog paradajza, 2 tikvice, po ukusu so i bier, 1 mala kašičica šećera, maslinovo ulje
Priprema: Povrće oprati.
Plavi patlidžan iseći na manje kockice, posoliti i ostaviti da odstoji dvadesetak minuta da ispusti gorčinu.Ja ovaj postupak preskačem jer kod nas plavi patlidžan uopšte nije gorak i nemam potrebu da ga solim.
Tikvicu iseći na manje kockice.
U veliki i dubok tiganj sipati maslinovo ulje, dodati iseckan na kockice crni luk, ljutu papriku i obe paprike isečene na kockice.
Ja koristim sveže feferone i pošto mužu više ne prija ljuto, ja ih stavljam cele, a ako ih stavljam isečene, onda ih dobro očistim od žilica i semenki i stavim ih pred kraj kuvanja da samo malo ispuste svoju ljutinu.Pržiti na osrednjoj temperaturi desetak minta dok povrće ne omekša.
Isprati plavi patlidžan ispod mlaza hladne vode i osušiti kuhinjskim papirom.
U drugi tiganj sipati maslinovo ulje i ispržiti plavi patlidžan da samo malo porumeni.Isipati na tanjir pa u isti tiganj dodati još malo maslinovog ulja i ispržiti tikvice da i one samo malo porumene.
Isipati na tanjir gde vam je plavi patlidžan.
Paradajz oljuštiti i iseći na kockice. Ako nemate svež paradajz može da se koristi i konzervirani seckani paradajz.
Dodati u tiganj gde je luk, dodati sitno iseckan beli luk, ispržen plavi patlidžan i tikvicu, posoliti, pobiberiti po ukusu, poklopiti i dinstati sve zajedno oko dvadesetak minuta. Povremeno promešati.( ako vam je paradajz kiseo dodati vrlo malo šećera )
Izdinstan pisto ostaviti kratko da se ohladi pa poslužiti posut sa iseckanim peršunom ili bosiljkom.
Nama nije bio potreban prilog uz ovo, mužu je bilo dovoljno parče hleba da može da umače sve one preostale sokove iz tanjira.
Bas je ovo fino, moram da probam!
ОдговориИзбриши