Odavno nisam pravila uštipke, ovo mi se jako dopalo, jer pored jabuka ima i tikvice i ovo je jedan od načina kako deci dati da pojedu povrće bez da znaju da su ga pojeli.
Sastojci: 275 g brašna, 400 ml toplog mleka, pola kašičice soli, 1 kašičica šećera, 8 g suvg ili 20 g svežeg kvasca, 1 jaje, 1 limun, sok i korica, 1 kesica vanilinog šećera
i još: ulje za prženje, prah šećer, 1 jabuka, 1 mala tikvica
Priprema: Brašno prosejati i staviti u vanglicu.
Kvasac razmutiti u malo toplog mleka, dodati kašičicu šećera i ostaviti da se kvasac podigneU prosejano brašno dodati so, umućeno jaje, izrendanu koricu limuna, vanilu i narasli kvasac i varjačom sve sjediniti, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.
Kad je testo skoro naraslo, oljuštiti i očistiti jabuku i tikvicu i iseckati na sitne kockice, ( umesto tikvice može da bude još jedna jabuka, ja sam stavila tikvicu jer je morala da se iskoristi ) jabuku preliti sokom od limuna, dodati tikvicu i sve izmešati.
Naraslo testo promešati varjačom i dodati jabuku i tikvicu.Kašikom, koju ste prethodno zamočili u ulje, vaditi masu i pržiti na svakoj strani dok vam lepo ne porumeni,okrenuti i pržiti i drugu stranu.
Pržene uštipke vaditi na kuhinjski papir da se ocedi od viška masnoće.
Ovi uštipci nisu kao klasični uštipci, već su puno kompaktniji i treba biti pažljiv kad se prže da se isprže da ne budu gnjecavi.
Izmerite kolika vam je očišćena jabuka pa isto toliko dodati i tikvice.
Ako volite slatke uštipke dodati šećera u testo ali onda mnogo brže porumene tokom prženja, te morate biti pažljivi.
Umesto da umačete u džem od kajsija, uštipke možete posuti medom.
Prijatno!!!!
Нема коментара:
Постави коментар