Retko pravim džem od borovnica, obično ih zamrznem pa ih jedemo iz zamrzivača, ovog puta sam htela da probam nešto malo drugačije, sa začinima i dopao mi se, ako uspem da naberem još malo borovnica, skuvaću još.
Sastojci: 1.2 kg svežih borovnica, 250 g do 300 g šećera, 1 kašičica mlevenog cimeta, 1/2 kašičice mlevenog muškatnog oraha, 1/4 kašičice mlevenog klinčića, sok od pola limuna
Priprema: Tegle oprati i tako mokre staviti u rernu na 100°C da se osuše i zagreju.
Poklopce prokuvati u šerpici, izvaditi i ostaviti da se osuše.Ja obično kuvam iz nekoliko puta po manju količinu voća i tako mi se brže skuva. Nemam smederevac na drva te sve kuvam na električnom šporetu.
Dodati šećer i piustiti da provri, kad provri, smanjiti temperaturu na srednju i kuvati sve dok bobice ne popucaju, dodati limunov sok i sve začine ( količinu začina dodajte po vašem ukusu, ali meni je ovo bilo sasvim dovoljno i ne bih menjala ništa ) i kuvati mešajući dok džem ne počne da se zgušnjava.
Ja sam ovu količinu džema skuvala za oko pola sata.
Džem je gotov kad varjačom povučete po sredini šerpe a trag vam ostaje iza nje.
Uzimati rukavicom vrele tegle iz rerne, puniti ih vrelim džemom, ako je potrebno mokrom kuhinjskom krpom obrisati rubove i stranice tegle,zatvoriti čistim poklopcima i ostaviti da se potpuno ohlade.
Tokom hlađenja ćete čuti kako poklopci pucketaju i na taj način se vakumiraju.
Ohlađen džem ostaviti u špajz a jednom kad otvorite teglu morate držati u frižideru.
Ja namerno pravim u manjim teglicama, koje su zapremine od 300 ml jer na taj način džem pojedemo mnogo brže jednom kad otvorimo teglu.Od ove količine sam dobila 3 teglice od po 300 ml i ostalo je malo da namažemo na hleb.
Tokom hlađenja ćete čuti kako poklopci pucketaju i na taj način se vakumiraju.
Ohlađen džem ostaviti u špajz a jednom kad otvorite teglu morate držati u frižideru.
Ja namerno pravim u manjim teglicama, koje su zapremine od 300 ml jer na taj način džem pojedemo mnogo brže jednom kad otvorimo teglu.Od ove količine sam dobila 3 teglice od po 300 ml i ostalo je malo da namažemo na hleb.
Meni je bilo dovoljno 250 g šećera jer su borovnice bile izuzetno slatke i zrele, ako su vam kiselije stavite malo više, po vašem ukusu..ja svuda smanjujem šećer jer mi ne volimo kad je džem presladak, ipak volim da osetim ukus voća a ne šećera.
Prijatno!!!!!
Нема коментара:
Постави коментар