Ovo je fenomenalan kolač...summer squash je neka vrsta žute tikvice...ako ne kažete nikom da u kolaču ima tikvica, niko neće ni znati. Mi smo dobili ovu žutu tikvicu iz komšinice bašte i danas joj mm odnese 4 parčeta ovog kolača i eto nje posle 15 minuta dolazi i kaže " ja u životu nisam jela bolji kolač " i onda joj ja kažem e pa u njemu je tvoja žuta tikvica, žena mi nije verovala da u kolaču uopšte ima tikvica...dok se ovo peklo cela kuća je mirisala na limun i vanilu...ako imate prilike da probate ovaj kolač bićete oduševljeni kao što je mm i naše komšije...ja ga ni probala nisam jer danas postim ali sam zato sebi ostavila jedno malo parče da probam sutra.
3 do 4 kapi prirodnog limunovog ekstrakta, 300 g brašna, 1 kesica praška za pecivo, 1/4 kašičice soli, 40 g sitno iseckanih suvih kajsija
Sastojci za glazuru: sok od pola limuna, 250 ml prah šećera + -, 2 do 3 kapi vanilinog ekstrakta
Priprema: Suve kajsije preliti sa vrelom vodom i ostaviti da omekšaju.
Ocediti od vode,osušiti ih i iseckati što sitnije možete. Tikvicu oprati, očistiti i izrendati na krupnu stranu.( ovde možete da vidite kako izgleda summer squash )
Limunovu koricu izrendati i iscediti sok iz limuna.
Brašno, so i prašak za pecivo sjediniti u posebnu zdelu.
Kalup veličine 32cm X 8cm ili sličnih veličina isprskati sprejom za pečenje i ostaviti na stranu.
U zdelu umutiti puter sobne temperature uz dodatak šećera i vanilinog šećera u kremastu masu.
Dodavati jedno po jedno jaje i svaki put umutiti, dodati limunov sok i koricu, umutiti i tek onda dodati kiselu pavlaku i mleko i sjediniti sve zajedno.
Na kraju dodati brašno i sjediniti sve zajedno sa spatulom.
Žutu tikvicu icsediti od viška tečnosti i dodati u masu, zajedno sa iseckanim suvim kajsijama i spatulom sve dobro sjediniti.
Kašikom sipati masu u pripremljen kalup, poravnjati odozgore i staviti da se peče u zagrejanoj rerni.
Peći ga oko 50 do 60 minuta, ali probati čačkalicom da li je pečen posle 50 minuta, ako je čačkalica čista posle 50 minuta, isključite rernu i ostavite pleh da odstoji desetak minuta u toploj rerni.Pečeni kolač izvaditi iz rerne, ohladiti kratko u plehu i pažljivo okrenuti da vam kolač lagano ispadne na žicu.
Nežno okrenuti kolač i ostaviti da se dobro ohladi.
Moj kolač je sečen dok se još nije poptpuno ohladio.
Нема коментара:
Постави коментар