уторак, 27. август 2019.

Lemon Summer Squash Cake

Ovo je fenomenalan kolač...summer squash je neka vrsta žute tikvice...ako ne kažete nikom da u kolaču ima tikvica, niko neće ni znati. Mi smo dobili ovu žutu tikvicu iz komšinice bašte i danas joj mm odnese 4 parčeta ovog kolača i eto nje posle 15 minuta dolazi i kaže " ja u životu nisam jela bolji kolač " i onda joj ja kažem e pa u njemu je tvoja žuta tikvica, žena mi nije verovala da u kolaču uopšte ima tikvica...dok se ovo peklo cela kuća je mirisala na limun i vanilu...ako imate prilike da probate ovaj kolač bićete oduševljeni kao što je mm i naše komšije...ja ga ni probala nisam jer danas postim ali sam zato sebi ostavila jedno malo parče da probam sutra.


Sastojci:  250 g izrendane žute tikvice, 115 g omekšalog putera, 165 g šećera, 1 kesica vanilinog šećera, 2 veća jajeta, 125 g kisele pavlake, 125 ml mleka, sok i korica od 1 limuna
3 do 4 kapi prirodnog limunovog ekstrakta, 300 g brašna, 1 kesica praška za pecivo, 1/4 kašičice soli, 40 g sitno iseckanih suvih kajsija
Sastojci za glazuru: sok od pola limuna, 250 ml prah šećera + -, 2 do 3 kapi vanilinog ekstrakta

Priprema:  Suve kajsije preliti sa vrelom vodom i ostaviti da omekšaju. 
Ocediti od vode,osušiti ih i iseckati što sitnije možete. Tikvicu oprati, očistiti i izrendati na krupnu stranu.
( ovde možete da vidite kako izgleda summer squash )
Limunovu koricu izrendati i iscediti sok iz limuna.
Brašno, so i prašak za pecivo sjediniti u posebnu zdelu.

Uključiti rernu na 175°C da se greje.
Kalup veličine 32cm X 8cm ili sličnih veličina isprskati sprejom za pečenje i ostaviti na stranu.
U zdelu umutiti puter sobne temperature uz dodatak šećera i vanilinog šećera u kremastu masu.
Dodavati jedno po jedno jaje i svaki put umutiti, dodati limunov sok i koricu, umutiti i tek onda dodati kiselu pavlaku i mleko i sjediniti sve zajedno.
Na kraju dodati brašno i sjediniti sve zajedno sa spatulom.
Žutu tikvicu icsediti od viška tečnosti i dodati u masu, zajedno sa iseckanim suvim kajsijama i spatulom sve dobro sjediniti.

Kašikom sipati masu u pripremljen kalup, poravnjati odozgore i staviti da se peče u zagrejanoj rerni.
Peći ga oko 50 do 60 minuta, ali probati čačkalicom da li je pečen posle 50 minuta, ako je čačkalica čista posle 50 minuta, isključite rernu i ostavite pleh da odstoji desetak minuta u toploj rerni.
Pečeni kolač izvaditi iz rerne, ohladiti kratko u plehu i pažljivo okrenuti da vam kolač lagano ispadne na žicu. 
Nežno okrenuti kolač i ostaviti da se dobro ohladi.
Moj kolač je sečen dok se još nije poptpuno ohladio.



Za preliv sjediniti sve sastojke, možda će vam trebati da dodate još prah šećera, jer ja sam dodavala da bih imala više preliva.
Ohlađen kolač kašičicom preliti kolač, iseći i poslužiti uz kafu, čaj, šolju mleka ili šta vi već volite.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар