Svima, koji danas slavite pravoslavnu Novu Godinu, neka Vam je srećna, zdrava i radosna!!!!
Sastojci za testo:
čaša je od 200 ml
1 čaša ulja
1 čaša vode
2 čaše brašna
3 dag gustina
6 jaja
na vrh noža soli
Sastojci za kremu:
4 žumanca
150 g šećera
60 g brašna
40 g gustina
1 l mleka
2 kašike vanilinog ekstrata ili vanilla paste
150 g putera
i još:
200 ml slatke pavlake
Priprema:
Prvo napraviti kremu da vam se krema ohladi dok vi napravite princezice.
Od litre mleka oduzeti 250 ml a ostatak staviti da se kuva. Umutiti žumanca sa šećerom i dodati 250 ml mleka i onda dodati brašno i gustin i vanilu i sve sjediniti. Sipati u provrelo mleko i kuvati, stalno mešajući dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi, povremeno mešajući da vam se ne stvori “kožica” po površini. Umutiti puter u kremastu smesu i ohlađenu kremu dodavati po malo,stalno muteći mikserom, u umućen puter. Ostaviti u frižider.
Druga varijanta ove kreme.
Ukuvati smesu od žumanaca u mleko a posebno umutiti belanca i kad se krema malo ohladila, veoma pažljivo umešati belanjke u već skuvanu kremu. U ovu kremu ne dodavati puter.
U šerpicu staviti ulje i vodu i prstohvat soli i pustiti da provri.Brašno i gustin izmešati i dodati u vrelu mešavinu ulja i vode i sve zajedno mešati sa varjačom dok ne počne da se odvaja od zidova posude a na dnu šerpe se stvori skramica od brašna.
Testo prohladiti i dodavati jedno po jedno jaje, i svako jaje dobro sjediniti sa smesom pre nego što dodate sledeće jaje.
Pomoću dve male kašičice, ili šprica, praviti hrpice, veličine oraha, na plehu, koji ste postavili papirom za pečenje i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200*C oko 20 do 25 minuta ili dok vam blago ne porumene.
Ohladiti i seći nožem na polovine i puniti prethodno ohlađenim kremom.
Slatku pavlaku umutiti i preko prve kreme staviti i umućenu pavlaku ( ako ne volite i ne morate ).
Posuti ih prah šećerom i poslužiti.
Prijatno!!!!
Pri mojoj cool poseti Zagrebu, dobila sam divnu knjigu od moje cool prije "Moji najbolji recepti " i recept je iz ove knjige.
Sastojci za testo:
čaša je od 200 ml
1 čaša ulja
1 čaša vode
2 čaše brašna
3 dag gustina
6 jaja
na vrh noža soli
Sastojci za kremu:
4 žumanca
150 g šećera
60 g brašna
40 g gustina
1 l mleka
2 kašike vanilinog ekstrata ili vanilla paste
150 g putera
i još:
200 ml slatke pavlake
Priprema:
Prvo napraviti kremu da vam se krema ohladi dok vi napravite princezice.
Od litre mleka oduzeti 250 ml a ostatak staviti da se kuva. Umutiti žumanca sa šećerom i dodati 250 ml mleka i onda dodati brašno i gustin i vanilu i sve sjediniti. Sipati u provrelo mleko i kuvati, stalno mešajući dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi, povremeno mešajući da vam se ne stvori “kožica” po površini. Umutiti puter u kremastu smesu i ohlađenu kremu dodavati po malo,stalno muteći mikserom, u umućen puter. Ostaviti u frižider.
Druga varijanta ove kreme.
Ukuvati smesu od žumanaca u mleko a posebno umutiti belanca i kad se krema malo ohladila, veoma pažljivo umešati belanjke u već skuvanu kremu. U ovu kremu ne dodavati puter.
U šerpicu staviti ulje i vodu i prstohvat soli i pustiti da provri.Brašno i gustin izmešati i dodati u vrelu mešavinu ulja i vode i sve zajedno mešati sa varjačom dok ne počne da se odvaja od zidova posude a na dnu šerpe se stvori skramica od brašna.
Testo prohladiti i dodavati jedno po jedno jaje, i svako jaje dobro sjediniti sa smesom pre nego što dodate sledeće jaje.
Pomoću dve male kašičice, ili šprica, praviti hrpice, veličine oraha, na plehu, koji ste postavili papirom za pečenje i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200*C oko 20 do 25 minuta ili dok vam blago ne porumene.
Ohladiti i seći nožem na polovine i puniti prethodno ohlađenim kremom.
Slatku pavlaku umutiti i preko prve kreme staviti i umućenu pavlaku ( ako ne volite i ne morate ).
Posuti ih prah šećerom i poslužiti.
Prijatno!!!!
Pri mojoj cool poseti Zagrebu, dobila sam divnu knjigu od moje cool prije "Moji najbolji recepti " i recept je iz ove knjige.
Prave princeze :)
ОдговориИзбришиHvala Jafi.Ova kremica je fantastična, može da posluži i za neke druge poslastice.
ИзбришиPrelepe su ti princes krofnice. I ja sam ih pravila za Srpsku Novu godinu ali po nešto drugačijem receptu, mada su u principu svi nekako slični. Moj sin nije neki ljubitelj slatkiša ali princes krofne voli i najviše sam ih zbog njega i pravila...
ОдговориИзбришиJoj Zoko tvoj sin je kao i ja, ne volim kolače uopšte ali princezice pojedem jednu dve jer volim tu kremu.Recepti su mahom isti, samo su to male nijanse.Od srca ti hvala
ОдговориИзбришиJako mi se sviđa kako ti je tijesto uspjelo. Vidim da je hrskavo i onako lijepo sjajno. Prekrasne su.
ОдговориИзбришиHvala draga Tamara. Ova knjižica sa receptima je zlata vredna.
ОдговориИзбриши