петак, 11. јануар 2013.

French toast ili ti naše prženice

Prženice obožavamo svi u kući i obično ih jedemo nedeljom ujutru za doručak



Prženice
Sastojci:
6 većih jaja
100 ml slatke pavlake
prstohvat soli
1 kašika vanilinog ekstrata
desetak parčadi bajatog hleba
Prilog:
sveže voće
prah šećer
javorov ili agava sirup
med
ulje ili puter za prženje
Priprema:
U pliću okruglu posudu umutiti,sa žicom za mućenje, jaja sa prstohvatom soli, dodati pavlaku i vanilu i sve zajedno sjediniti.
U tiganj zagrejati ulje ili puter na osrednjoj temperaturi, iseći bajat hleb na kriške oko 2 do 3cm debljine i svako parče hleba utopiti, ali ne previše, jer će kasnije biti unutra gnjecavo, u smesu od jaja i pavlake i pržiti na toplom, ali ne vrelom ulju.
Umakati samo onoliko parčadi hleba koliko možete ispržiti u jednoj turi, posle raditi sa ostalim parčićima.
Pržiti samo dotle dok vam blago ne porumeni jedna strana, okrenuti na drugu stranu i kad je i ona pržena izvaditi na tanjir, koji ste postavili papirnim kuhinjskim papirom, da upije višak masnoće.
Poslužiti sa svežim voćem prelivene sa javorovim ili agava sirupom i posute sa prah šećerom.
Ako nemate ovaj sirup, zagrejati vrlo blago med i preliti ih medom ili sa nekim voćnim prelivom po vašoj želji.
Prijatno!!!!

Ovaj recept prijavljujem za igricu "ajme, koliko nas je",čestitam našoj novoj domaćici Neveni sa bloga " Hleb i lale",koja nam je zadala novu namirnicu za mesec maj,hleb

2 коментара:

  1. Obožavam prženice ali kako ne znam da ih ispržim da ne popiju puno ulja, ja ih pečem u rerni, nauljim teflon pleh, poredam ih to je to. Fali malo masnoće ali bar želudac ne boli.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Vela, obično ih pržim na teflonskom tiganju i potrebno je vrlo malo ulja ili putera, tako da mi ne popiju puno. Ne volim ih ni ja kad su masne.Hvala ti puno.

      Избриши