Idealno predjelo za vaša slavlja ili lagani ručak sa zelenom salatom.
2 jaja
2 kašike ulja
1 kašika kisele pavlake
2 kašike brašna
1 mala kašičica praška za pecivo
2 kašike blanširanog i sitno iseckanog spanaća
Sastojci za crveni deo rolata
2 jaja
2 kašike ulja
1 kašika kisele pavlake
2 kašike brašna
1 mala kašičica praška za pecivo
2 kašike ajvara
Sastojci za žuti deo fila:
2 jaja
2 kašike ulja
1 kašika kisele pavlake
2 kašike brašna
a mala kašičica praška za pecivo
2 kašike sitnog starijeg kravljeg sira
Sastojci za fil:
250 g krem sira
100 g masnijeg kravljeg sira
4 čena pasiranog belog luka
2 kašike sitno seckanog peršuna
malo soli i sveže mlevenog bibera
400 g ćureće šunkice
Priprema:
Pripremiti 4 zdele,mikser, žicu za mućenje i sve namirnice neka su vam sobne temperature.
Razdvojiti belanca od žumanca i belanca umutiti mikserom sa vrlo malo soli. Ostaviti ih na stranu. U drugu zdelu, u kojoj su žumanca, dodati dobro oceđen i sitno iseckan spanać, kiselu pavlaku, ulje, brašno i prašak za pecivo i sve zajedno spojiti sa žicom za mućenje.Lagano dodavati umućena belanca i sve zajedno spojiti. Ostaviti zdelu na stranu.
Tako isto uraditi i sa crvenom smesom, samo na kraju umesto spanaća,dodati dve kašike ajvara.Ostaviti zdelu na stranu.
Sada tako i uraditi i sa trećom smesom i na kraju dodati dve kašike sira. Ostaviti na stranu.
Pleh od rerne ili veći duguljasti pleh veličine 28cm X 38cm prekriti papirom za pečenje i sipati svaku smesu kako vi volite.Protresite pleh da vam se smese poravnjaju i peći u prerthodnop zagrajanoj rerni na 190*C oko 15 do 20 minuta. Topli rolat izvrnuti na kuhinjsku krpu i veoma pažljivi umotati i ostaviti da se potpuno ohladi.
Dok se rolat hladi vi pripremite fil. Umutiti krem sira,dodati pasirani beli luk, sitno seckan peršun, mleveni bibera i so, pazite da ne presolite, kravlji sir je slan. Listove šunke naređati preko smese od sira i pomoću krpe urolati. Preneti na foliju,zaviti i ostaviti u frižider da se dobro ofladi. Hladan rezati veoma oštrim nožem i poslužiti.
Umesto šunke možete staviti cela kuvana jaja, odseći malo deo jajeta pri krajevima i ređati na početak rolata,zaviti i ostaviti da se dobro ohladi…mogućnosti su beskonačne, pustite mašti na volju.
Sastojci za zeleni deo rolata:
2 kašike ulja
1 kašika kisele pavlake
2 kašike brašna
1 mala kašičica praška za pecivo
2 kašike blanširanog i sitno iseckanog spanaća
Sastojci za crveni deo rolata
2 jaja
2 kašike ulja
1 kašika kisele pavlake
2 kašike brašna
1 mala kašičica praška za pecivo
2 kašike ajvara
Sastojci za žuti deo fila:
2 jaja
2 kašike ulja
1 kašika kisele pavlake
2 kašike brašna
a mala kašičica praška za pecivo
2 kašike sitnog starijeg kravljeg sira
Sastojci za fil:
250 g krem sira
100 g masnijeg kravljeg sira
4 čena pasiranog belog luka
2 kašike sitno seckanog peršuna
malo soli i sveže mlevenog bibera
400 g ćureće šunkice
Priprema:
Pripremiti 4 zdele,mikser, žicu za mućenje i sve namirnice neka su vam sobne temperature.
Razdvojiti belanca od žumanca i belanca umutiti mikserom sa vrlo malo soli. Ostaviti ih na stranu. U drugu zdelu, u kojoj su žumanca, dodati dobro oceđen i sitno iseckan spanać, kiselu pavlaku, ulje, brašno i prašak za pecivo i sve zajedno spojiti sa žicom za mućenje.Lagano dodavati umućena belanca i sve zajedno spojiti. Ostaviti zdelu na stranu.
Tako isto uraditi i sa crvenom smesom, samo na kraju umesto spanaća,dodati dve kašike ajvara.Ostaviti zdelu na stranu.
Sada tako i uraditi i sa trećom smesom i na kraju dodati dve kašike sira. Ostaviti na stranu.
Pleh od rerne ili veći duguljasti pleh veličine 28cm X 38cm prekriti papirom za pečenje i sipati svaku smesu kako vi volite.Protresite pleh da vam se smese poravnjaju i peći u prerthodnop zagrajanoj rerni na 190*C oko 15 do 20 minuta. Topli rolat izvrnuti na kuhinjsku krpu i veoma pažljivi umotati i ostaviti da se potpuno ohladi.
Dok se rolat hladi vi pripremite fil. Umutiti krem sira,dodati pasirani beli luk, sitno seckan peršun, mleveni bibera i so, pazite da ne presolite, kravlji sir je slan. Listove šunke naređati preko smese od sira i pomoću krpe urolati. Preneti na foliju,zaviti i ostaviti u frižider da se dobro ofladi. Hladan rezati veoma oštrim nožem i poslužiti.
Umesto šunke možete staviti cela kuvana jaja, odseći malo deo jajeta pri krajevima i ređati na početak rolata,zaviti i ostaviti da se dobro ohladi…mogućnosti su beskonačne, pustite mašti na volju.
Kako izgleda atraktivno, odlična ideja za predjela a zaista možemo prepustiti mašti na volju i koristiti razne namirnice...
ОдговориИзбришиHvala Zoko. Nije teško napraviti, treba sdamo malo vremena da se naspravi.Idealno za razna sdlavlja, rođendane i švedski sto.
ОдговориИзбриши