Dok nisam došla u Kanadu nikada nisam čula za slatku pitu sa svežim
kupusom. Nana ju je obavezno pravila za Sv. Nikolu i prvi put kad sam
trebala da je probam, mislila sam u sebi,Bože dragi,na šta li će to da
liči,kupus i to slatki…..za divno čudo, pita mi se jako dopala jer kupus
se ustvatri i ne oseti u njoj. Nane davno više nema među nama, ali je
tradiciju nastavila njena snaha i svake godine je pravi specijalno za
mog supruga i mene, jer zna da je volimo. Pitala sam je za recept i ona
to sve odprilike radi, juče sam se potrudila da je sama napravim i da
podelim recept sa vama.
Sastojci za jufke:
425 g svenamenskog brašna
75 g brašna za hleb
300 do 325 ml tople vode
2 kašike ulja
pola kašičice soli
1 kašika sirćeta
Sastojci za fil:
pola kašičice soli
100 do 150 g šećera
100 ml ulja
pola glavice svežeg kupusa
Priprema:
U posudu u kojoj ćete mesiti,staviti prosejane obe vrste brašna ( kada smo zadnji put išli da kupimo brašno iz mlina, čovek, koji ima svoju pekaru i od koga kupujemo ovo brašno, kroz razgovor sa njim mi je rekao, da kad mesim pite,uvek dodam po jedan deo brašna za hleb, jer ono je “jače” i pite će se bolje razvlačiti, poslušala sam ga ovog puta, on je savetovao deset procenta od ukupne količine da bude hlebno brašno ),napraviti udubljenje i sipati ulje, sirće i dodavati po malo vode i mešati sa varjačom dok možete, kad je već dosta gusto,mešati rukom dok ne počne da se odvaja od stranica posude. Isipati na radnu površinu i umesiti glatko,po malo mekano testo. Podeliti ga na 5 jufkica,moja svaka jufka je bila 163 g,po želji mogu biti i 4 jufke. ( meni je lakše da radim sa manjim ) Pobrašniti stolnjak, svaku jufkicu premazati sa malo ulja, pokriti ih sa najlonom i ostavite da se odmore najmanje pola sata, što se duže odmaraju to će vam se bolje razvući.
Dok se jufke odmaraju vi naribajte kupus na krupniju stranu renda,malo posoliti i sa vašim rukama izgnječiti da izgubi čvrstinu i ostaviti na stranu oko pola sata da ispusti vodu. Ocediti dobro od viška vode i staviti u drugu posudu,dodati šećer i ulje i sve dobro izmešati.
Sada razvući jufkice.Pobrašniti malo stolnjak i staviti jufkicu na brašno,rastanjiti malo sa oklagijom i pomoču vaših okrenutih prstiju na dole,a jufka vam je preko vaših ruku odozgore, počerti sa razvlačenjem jufke od sredine prema krajevima, spustiti jufku na sto i onda razvlačiti krajeve dok ne razvučete do željene tankoće. Iseći zadebljane krajeve i jufku posuti sa kupusom. Pomoću čaršafa urolati jufku i preneti na premazanu tepsiju.Početi od sredine i uvijati u pužić. Tako uraditi u sa ostalim jufkama i uvek nastavljati sa jufkom tamo gde ste završili sa prethodnom.
Napravljenu pitu ostaviti sa strane i uključiti rernu na 200*C,staviti pitu u zagrejanu rernu i peći dok vam fino ne porumeni. U posudicu staviti malo vode i ulja i toikom pečenja premazivati jufkice i svaki put vratiti u rernu posle premazivanja da se peče.
Ispečenu pitu prekriti sa čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se ohladi. Poslužiti toplu a meni je čak mnogo lepša kad je hladna.
Prijatno!!!!
Sastojci za jufke:
425 g svenamenskog brašna
75 g brašna za hleb
300 do 325 ml tople vode
2 kašike ulja
pola kašičice soli
1 kašika sirćeta
Sastojci za fil:
pola kašičice soli
100 do 150 g šećera
100 ml ulja
pola glavice svežeg kupusa
Priprema:
U posudu u kojoj ćete mesiti,staviti prosejane obe vrste brašna ( kada smo zadnji put išli da kupimo brašno iz mlina, čovek, koji ima svoju pekaru i od koga kupujemo ovo brašno, kroz razgovor sa njim mi je rekao, da kad mesim pite,uvek dodam po jedan deo brašna za hleb, jer ono je “jače” i pite će se bolje razvlačiti, poslušala sam ga ovog puta, on je savetovao deset procenta od ukupne količine da bude hlebno brašno ),napraviti udubljenje i sipati ulje, sirće i dodavati po malo vode i mešati sa varjačom dok možete, kad je već dosta gusto,mešati rukom dok ne počne da se odvaja od stranica posude. Isipati na radnu površinu i umesiti glatko,po malo mekano testo. Podeliti ga na 5 jufkica,moja svaka jufka je bila 163 g,po želji mogu biti i 4 jufke. ( meni je lakše da radim sa manjim ) Pobrašniti stolnjak, svaku jufkicu premazati sa malo ulja, pokriti ih sa najlonom i ostavite da se odmore najmanje pola sata, što se duže odmaraju to će vam se bolje razvući.
Dok se jufke odmaraju vi naribajte kupus na krupniju stranu renda,malo posoliti i sa vašim rukama izgnječiti da izgubi čvrstinu i ostaviti na stranu oko pola sata da ispusti vodu. Ocediti dobro od viška vode i staviti u drugu posudu,dodati šećer i ulje i sve dobro izmešati.
Sada razvući jufkice.Pobrašniti malo stolnjak i staviti jufkicu na brašno,rastanjiti malo sa oklagijom i pomoču vaših okrenutih prstiju na dole,a jufka vam je preko vaših ruku odozgore, počerti sa razvlačenjem jufke od sredine prema krajevima, spustiti jufku na sto i onda razvlačiti krajeve dok ne razvučete do željene tankoće. Iseći zadebljane krajeve i jufku posuti sa kupusom. Pomoću čaršafa urolati jufku i preneti na premazanu tepsiju.Početi od sredine i uvijati u pužić. Tako uraditi u sa ostalim jufkama i uvek nastavljati sa jufkom tamo gde ste završili sa prethodnom.
Napravljenu pitu ostaviti sa strane i uključiti rernu na 200*C,staviti pitu u zagrejanu rernu i peći dok vam fino ne porumeni. U posudicu staviti malo vode i ulja i toikom pečenja premazivati jufkice i svaki put vratiti u rernu posle premazivanja da se peče.
Ispečenu pitu prekriti sa čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se ohladi. Poslužiti toplu a meni je čak mnogo lepša kad je hladna.
Prijatno!!!!
Ova recept me baš zaintrigirao! Moraću da teram mamu da mi pravi jer su njene razvučene pite najbolje koje sam ikada jela :) Divno!
ОдговориИзбришиHvala, mi je jako volimo....mnogo njih nije čulo za ovu vrstu pite, svi znaju za pitu sa kupusom ali sa soli i biberom, ne sa šećerom. Volela bih da čujem i tvoje mišljenje. Topli pozdrav
ОдговориИзбриши