Prilikom naše posete Zagrebu,kupila sam nekoliko časopisa,jedan od njih je i ovaj “Fino & dobro za jesen i zimu” u kom sam našla ovaj, fantastičan, recept za buhtle.
Sastojci:
1 kg brašna za dizana testa
4 jaja
10 kašika šećera
2 dl kisele pavlake
200 g otopljenogputera
1 kašiča limunove korice
4 dl toplog mleka
1 kesica praška za pecivo
40 g svežeg kvasca
1 kesica vanilinog šećera sa ukusom limuna
prstohvat soli
200 g putera za premazivanje testa
pekmez od šljiva ili kajsija
prah šećer za posipanje
Priprema:
Zagrejati mleko i u pola količine staviti kvasac i kašičicu šećera, sve dobro promešati i ostaviti na stranu da se kvasac digne.
U veću posudu za mešenje staviti brašno i napraviti udubljenje.
U posebnu zdelu umutiti jaja, šećer i so i u umućena jaja postepeno dodavati kiselu pavlaku,omekšali puter,ostatak mleka,prašak za pecivo,vanilin šećer,limunovu koricu i nadošli kvasac. Sipati smesu u brašno i sjediniti sa rukom. Isipati na radnu površinu i umesiti u glatko i meko testo.
Pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom da raste oko sat vremena.
Naraslo testo istresti,premesiti ga, pobrašnite radnu površinu, rastanjiti testo na prst debljine i iseći na kvadrate.
Na svaki kvadrat staviti po kašičicu pekmeza pa testo zatvorite i oblikujte loptice.
Svaku lopticu dobro premazati sa otopljenim puterom i slažite na pleh namazan puterom.
Prekriti sa najlonom,preko staviti kuhinjsku krpu i ostaviti ih da se još jednom dignu.
Sastojci:
1 kg brašna za dizana testa
4 jaja
10 kašika šećera
2 dl kisele pavlake
200 g otopljenogputera
1 kašiča limunove korice
4 dl toplog mleka
1 kesica praška za pecivo
40 g svežeg kvasca
1 kesica vanilinog šećera sa ukusom limuna
prstohvat soli
200 g putera za premazivanje testa
pekmez od šljiva ili kajsija
prah šećer za posipanje
Priprema:
Zagrejati mleko i u pola količine staviti kvasac i kašičicu šećera, sve dobro promešati i ostaviti na stranu da se kvasac digne.
U veću posudu za mešenje staviti brašno i napraviti udubljenje.
U posebnu zdelu umutiti jaja, šećer i so i u umućena jaja postepeno dodavati kiselu pavlaku,omekšali puter,ostatak mleka,prašak za pecivo,vanilin šećer,limunovu koricu i nadošli kvasac. Sipati smesu u brašno i sjediniti sa rukom. Isipati na radnu površinu i umesiti u glatko i meko testo.
Pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom da raste oko sat vremena.
Naraslo testo istresti,premesiti ga, pobrašnite radnu površinu, rastanjiti testo na prst debljine i iseći na kvadrate.
Na svaki kvadrat staviti po kašičicu pekmeza pa testo zatvorite i oblikujte loptice.
Svaku lopticu dobro premazati sa otopljenim puterom i slažite na pleh namazan puterom.
Prekriti sa najlonom,preko staviti kuhinjsku krpu i ostaviti ih da se još jednom dignu.
Нема коментара:
Постави коментар