понедељак, 28. јануар 2013.

Zagrebačke buhtle

Prilikom naše posete Zagrebu,kupila sam nekoliko časopisa,jedan od njih je i ovaj “Fino & dobro za jesen i zimu” u kom sam našla ovaj, fantastičan, recept za buhtle.


Sastojci:

1 kg brašna za dizana testa
4 jaja
10 kašika šećera
2 dl kisele pavlake
200 g otopljenogputera
1 kašiča limunove korice
4 dl toplog mleka
1 kesica praška za pecivo
40 g svežeg kvasca
1 kesica vanilinog šećera sa ukusom limuna
prstohvat soli
200 g putera za premazivanje testa
pekmez od šljiva ili kajsija
prah šećer za posipanje

Priprema:

Zagrejati mleko i u pola količine staviti kvasac i kašičicu šećera, sve dobro promešati i ostaviti na stranu da se kvasac digne.

U veću posudu za mešenje staviti brašno i napraviti udubljenje.

U posebnu zdelu umutiti jaja, šećer i so i u umućena jaja postepeno dodavati kiselu pavlaku,omekšali puter,ostatak mleka,prašak za pecivo,vanilin šećer,limunovu koricu i nadošli kvasac. Sipati smesu u brašno i sjediniti sa rukom. Isipati na radnu površinu i umesiti u glatko i meko testo.

Pokriti  kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom da raste oko sat vremena.

Naraslo testo istresti,premesiti ga, pobrašnite radnu površinu, rastanjiti testo na prst debljine i iseći na kvadrate.

Na svaki kvadrat staviti po kašičicu pekmeza pa testo zatvorite i oblikujte loptice.

Svaku lopticu dobro premazati sa otopljenim puterom i slažite na pleh namazan puterom.

Prekriti sa najlonom,preko staviti kuhinjsku krpu i ostaviti ih da se još jednom dignu.

Peći ih u prethodno zagrejanoj rerni na 190*C dok vam fino ne porumene.

Ohladiti ih, posuti prah šećerom i poslužiti.

Prijatno!!!!

Cool okupljanje u Zagrebu i Beogradu 207

Нема коментара:

Постави коментар