Inspirisano italijanskim čokoladicama ”Baci” od Peruđine , ja ih
obožavam, mada ih retko kupujem…sasvim slučajno sam naletela na ovaj
recept, a naša unučica Ellie obožava čokoladu, ove pralinice sam
napravila za nju.
Ovog puta imamo dve domaćice za ovomesečnu blogersku igricu "Ajme,koliko nas je " su naše blogerice Sanda i Kristina, sa bloga " Legice u kuhinji " koje su nam zadale temu LEŠNIK i njima šaljem ovaj recept.
Sastojci za premazivanje kalupa:
150 g čokolade sa što većim procentom kakaoa
Sastojci za fil:
30 g nutele
30 g kvalitetne bele čokolade
40 ml slatke pavlake
21 celih oljuštenih lešnika
Priprema:
Ovako temperiranu čokoladu sa četkicom premazati kalup od pralina i staviti u zamrzivač na 5 minuta, izvaditi i premazati još jednom i vratiti u zamrzivač.
Dok se one hlade pripremite fil za punjenje a lešnike prvo malo prepecite i očistite od ljuskice. Izaberite lepe i veće lešnike i njih ostaviti na stranu a 50 g smrviti u avanu ili ih krupnije samleti.
Sipati vodu u šerpu a preko staviti neku manju šerpicu ili metalnu posudu, staviti pavlaku da se zagreje, dodati nutelu, belu čokoladu i mešajući ih otopite i sjedinite sa pavlakom, na kraju umešati krupno mlevene lešnike i sve to zajedno sjedinite.
Izvadite kalup iz zamrzivača u svaku jednu staviti celi lešnik i preko, pomoću male kašičice, sipati fil ali ne do vrha, preko fila sipati čokoladu da zatvorite pralinice i vratiti u zamrzivač dok se potpuno ne ohlade , oko pola sata.
Ohlađene pralinice istisnuti iz silikonskih kalupa, staviti u papirne korpice i poslužiti. Ako ih ne služite odmah ostavite ih u neku kutiju i čuvati na hladnom mestu ili frižideru
Prijatno!!!!!
Obožavam raditi praline. Jako mi se sviđa ovaj nadjev!
ОдговориИзбришиHvala i ako voliš lešnik i čokoladu, volećeš i ove pralinice.
ОдговориИзбришиJoš se nisam usudila praviti praline, pa me zanima nešto: kakva je to četkica kojom se mažu kalupčići? Imam problem i sa tim tempiranjem, naime, zamrzivač mi je u šupi a u frižideru nemam ni komoru, može li to tempiranje da se izvede u frižideru, mislim da duže stoji, dok se ne ohladi, stegne ili šta već?
ОдговориИзбришиTo je najobičnija četkica, moja nije od prave dlake, već neka veoma jeftina, znači četkica nije uopšte važna da bude kvalitetna.
ОдговориИзбришиNajlakši naćin temperiranja čokolade je ovaj, evo na Dajaninom blogu, ona je pisala malo više o tome ovde: http://dajana-bakerscorner.blogspot.ca/2011/01/well-tempered.html...
Ja bih ti preporučila za početak da probaš sa vrlo malom smesom i u frižider, samo neka ti stoji duže.
Topli pozdrav i ako šta zaškripi, tu sam da pomognem, onoliko koliko znam.
Volim praline sa raznim punjenjem, ali nemam kalup za praline i moraću nešto da smislim umesto kalupa. Lešnik obožavam, čokoladu, šeri punjenje (višnje) i sl.
ОдговориИзбришиSamo da mi bude malo bolje, ići ću da pogledam da li još uvek imaju kalupiće i ako ih imaju,kupiću ti jedan da imaš. Javiću ti se na Coolinarici.Topli pozdrav.
Избриши