Sliku ovog kolača sam videla na FB u jednoj grupi koju vodi Vanya Djordjević...nisam sigurna da li je makedonska ili bugarska stranica i zamolila sam je da mi napiše recept za ovaj fantastični kolač. Probajte ga dok imate domaćih breskvi.
Sastojci: 500 g brašna, , 100 ml toplog mleka, 1 kašičica šećera, 12 g suvog kvasca ili 30 g svežeg, 150 ml jogurta ili mlaćenice, 2 jaja, 30 ml ulja, 1 kesica vanilinog šećera sa ukusom limuna, 50 gšećera
Sastojci za punjenje:8 osrednjih bresaka, 2 kašike braon šećera, 1 kašika običnog šećera, 1 kesica vanilinog šećera sa ukusom ruma., malo otooljenog putera, prah šećer
Priprema: U toplo mleko razmutiti kvasac i kašičicu šećera i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.
Dok se kvasac diže, prosejati oba brašna u vanglicu, dodati šećer, vanilin šećer, jogurt / mlaćenicu, 2 jaja, ulje i nadošli kvasac i sve to dobro umesiti da dobijete meko i glatko testo.
Oblikovati ga u loptu,premazati sa malo ulja,pokriti sa providnom folijom i ostaviti da se testo udupla.
Dok testo raste,pripremite breskve. Staviti šerpicu sa vodom i pustite da provri.Svaku breskvu malo nožem raseći na dnu unakrst i spustiti u vrelu vodu na tridesetak sekundi.
Pripremiti zdelu sa ledom i hladnom vodom i breskve vaditi i stavljati u ledenu vodu.
Ivicom oštrog noža samo povući kožicu tamo gde ste zasekli, skida se fantastično.
Ostaviti ih na kuhinjski papir.
U drugu zdelu staviti oba šećera sa vanilinim šećerom, iseći breskve na pola, ako su velike na trećine i staviti ih u zdelu da poprime ukus šećera i vanile
Pobrašniti radnu površinu istresti testo vrlo pažljivo i prvo rukama pa tek onda oklagijom, rastanjiti ga na 7 do 8mm debljine.
Okruglom modlom, prečnika oko desetak cm iseći testo u krugove, modlu pobrašniti svaki put da vam se ne lepi testo.
Kad ste završili, pokriti sa providnom folijom i ostaviti pola sata da se testo odmori i naraste.
Staviti kolač u rernu, i uključiti rernu na 185*C i peći oko 45 minuta.
Ako počne previše da rumeni, pokriti sa papirom za pečenje.
Gotov kolač izvaditi iz rerne i ostaviti u kalupu oko 5 minuta, izvaditi iz kalupa, premazati sa malo otopljenog putera i ostaviti da se potpuno ohladi.
Pre služenja posuti sa prah šećerom.
Prijatno!!!!
Odavno već tragam za nekim dobrim receptom sa breskvama! Mislim da je ovo pun pogodak! Hvala! :-)
ОдговориИзбришиSnežana, ako voliš kolače sa dizanim testom e to je onda ovo...nas 4 ga je jelo sa kafom i pojedosmo ga skoro celog.Hvala ti,draga moja i topli pozdrav.
ИзбришиDizano testo mi dobro ide, i rado ga pravim! Recepti su vam uvek odlični a fotografije lepe! Za svaku pohvalu. Zaista rado svratim do vašeg bloga.
ИзбришиSnežana, od srca ti hvala i drago mi je da ti se recepti dopadaju i trudiću se da opravdam tvoje poverenje. Topli pozdrav
ИзбришиОххххх,направо е съвършено.....Браво,Зори!Прегръдки:)))
ОдговориИзбришиHvala Milena i veliki i topli pozdrav :))
ИзбришиFora je ovo slaganje i na kraju kolač ispadne jako dekorativno
ОдговориИзбришиSamo da ti kažem da je kolač jako ukusan i mirisan. Hvala ti puno.
ИзбришиOdlicno izgleda !Pravim !
ОдговориИзбриши