понедељак, 18. август 2014.

Kolač sa breskvama

Sliku ovog kolača sam videla na FB u jednoj grupi koju vodi Vanya Djordjević...nisam sigurna da li je makedonska ili bugarska stranica i zamolila sam je da mi napiše recept za ovaj fantastični kolač. Probajte ga dok imate domaćih breskvi.


Sastojci: 500 g brašna, , 100 ml toplog mleka, 1 kašičica šećera, 12 g suvog kvasca ili 30 g svežeg, 150 ml jogurta ili mlaćenice, 2 jaja, 30 ml ulja, 1 kesica vanilinog šećera sa ukusom limuna, 50 gšećera

Sastojci za punjenje:8 osrednjih bresaka, 2 kašike braon šećera, 1 kašika običnog šećera, 1 kesica vanilinog šećera sa ukusom ruma., malo otooljenog putera, prah šećer

Priprema: U toplo mleko razmutiti kvasac i kašičicu šećera i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

Dok se kvasac diže, prosejati oba brašna u vanglicu, dodati šećer, vanilin šećer, jogurt / mlaćenicu, 2 jaja, ulje i nadošli kvasac i sve to dobro umesiti da dobijete meko i glatko testo.

Oblikovati ga u loptu,premazati sa malo ulja,pokriti sa providnom folijom i ostaviti da se testo udupla.


Dok testo raste,pripremite breskve. Staviti šerpicu sa vodom i pustite da provri.Svaku breskvu malo nožem raseći na dnu unakrst i spustiti u vrelu vodu na tridesetak sekundi.

Pripremiti zdelu sa ledom i hladnom vodom i breskve vaditi i stavljati u ledenu vodu.

Ivicom oštrog noža samo povući kožicu tamo gde ste zasekli, skida se fantastično.

Ostaviti ih na kuhinjski papir.

U drugu zdelu staviti oba šećera sa vanilinim šećerom, iseći breskve na pola, ako su velike na trećine i staviti ih u zdelu da poprime ukus šećera i vanile


Pobrašniti radnu površinu istresti testo vrlo pažljivo i prvo rukama pa tek onda oklagijom, rastanjiti ga na 7 do 8mm debljine.

Okruglom modlom, prečnika oko desetak cm iseći testo u krugove, modlu pobrašniti svaki put da vam se ne lepi testo.


Pre nego što ste rastanjili testo, ocediti breskve od viška tečnosti.


Kalup od 22cm prekriti sa papirom za pečenje i staviti jednu malu kuglicu testa, na nju staviti parče breskve, pa onda jedan krug od testa i tako dok ne popunite prvi krug, onda nastaviti da ređate u sredinu kalupa.


Kad ste završili, pokriti sa providnom folijom i ostaviti pola sata da se testo odmori i naraste.

Staviti kolač u rernu, i uključiti rernu na 185*C i peći oko 45 minuta.

Ako počne previše da rumeni, pokriti sa papirom za pečenje.

Gotov kolač izvaditi iz rerne i ostaviti u kalupu oko 5 minuta, izvaditi iz kalupa, premazati sa malo otopljenog putera i ostaviti da se potpuno ohladi.

Pre služenja posuti sa prah šećerom.





Prijatno!!!!



9 коментара:

  1. Odavno već tragam za nekim dobrim receptom sa breskvama! Mislim da je ovo pun pogodak! Hvala! :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Snežana, ako voliš kolače sa dizanim testom e to je onda ovo...nas 4 ga je jelo sa kafom i pojedosmo ga skoro celog.Hvala ti,draga moja i topli pozdrav.

      Избриши
    2. Dizano testo mi dobro ide, i rado ga pravim! Recepti su vam uvek odlični a fotografije lepe! Za svaku pohvalu. Zaista rado svratim do vašeg bloga.

      Избриши
    3. Snežana, od srca ti hvala i drago mi je da ti se recepti dopadaju i trudiću se da opravdam tvoje poverenje. Topli pozdrav

      Избриши
  2. Оххххх,направо е съвършено.....Браво,Зори!Прегръдки:)))

    ОдговориИзбриши
  3. Fora je ovo slaganje i na kraju kolač ispadne jako dekorativno

    ОдговориИзбриши