субота, 27. август 2016.

Cvetna pogača

Vrlo interesantna pogača, koju možete nositi na krštenje, babinje, svadbe...punjenje možete praviti po svom ukusu.. Na današnji dan,2012 bio je objavljen moj hiljaditi recept, danas, posle 4 godine evo i dve hiljaditi....koliko dugo ću moći da idem punom parom, ne znam, ali obećavam da ću se družiti sa vama još mnogo godina.. Možda ste očekivali za ovaj jubilarni recept kolać, a pošto svi znate da ja volim peciva i testa,ja sam odlučila da vas počastim sa ovom pogačom, a kolač ćete dobiti u nedelju... 



Sastojci:
250 g hlebnog brašna
500 g sve namenskog brašna
12 g suvog ili 30 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1 puna kašika brašna
350 ml kefira ili jogurta
100 ml toplog mleka
1 jaje
100 ml ulja
1 puna kašičica soli
i još:
300 g šunke po izboru ( ćureća, pileća ) ili suvog mesa koje volite
150 g izrendanog kačkavalja
1 jaje za premazivanje testa
semenke; crni susam, obični susam ili šta već volite

Priprema:
U manji lončić zagrejati mleko da je toplo, dodati kašičicu šećera, kašiku brašna i kvasac koji koristite.Promešati sa kašikom i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

Za pogaču gledajte da vam je brašno, jaje, kefir i ulje sve sobne temperature.
Izmešati oba brašna i prosejati ga u vanglicu.
U lonče staviti kefir, jaje i ulje i umutiti sa žicom.
U prosejano brašno dodati so, izmešati i napraviti malo udubljenje u koje ćete sipati mešavinu sa kefirom i nadošli kvasac.
Zamesiti testo i isipati na radnu površinu i mesiti dok ne upije svo brašno i nastaviti sa mešenjem dok testo ne dobije plihćiće po sebi.
Tako umešeno testo bacati dvadesetak puta o radnu površinu.
Oblikovati dobijeno testo u loptu, blago premazati vanglicu sa uljem i ubaciti testo, okretati svuda testo da i na njega ima po malo ulja. ( da se nebi osušila korica )
Pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.

Naraslo testo podeliti na dva dela, jedno je oko 1 kg a drugo je oko 500 g, premesiti.
Uzeti teži deo testa i rastanjiti u krug, da je malo veće od tepsije od 28cm prečnika.
Ja sam koristila kalup za tortu, bilo mi je lakše.
Preneti rastanjeno testo na papir za pečenje i okolo ivice, ostaviti prazno oko 4 cm prazno i onda staviti svuda okolo izrendani sir da bude u krug.
Umesto rendanog sira možete koristiti kravlji sir, feta, rikotu, šta god vi volite, čak možete dodati i jednu punu kašiku iseckanog peršuna ili spanaća u masu a možete dodati i belance od jajeta sa kojim ćete premazati testo...pustite mašti na volju.
Prebaciti testo, koje ste ostavili prazno preko sira i dobro ga pritisnuti da se u sredini zalepi za dno testa. Oblikujte da imate lep krug od testa i sire.


Iseći makazama krug na svakih 4 do 5 cm, ali ne potpuno i uvrnuti za 90 stepeni, da vam sir bude okrenut prema gore.


Preporučila bih da ovu pogaču pečete ili na ravnom plehu ili u većoj tepsiji, doći će vam mnogo više ovi isečeni delovi, do izražaja.
Ova pogača je za nas, i nama je sasvim u redu.


Ostatak testa podeliti na 5 delova i svaki deo rastanjiti u pravougaonik, kao za kiflicu.
Staviti šunku na rastanjeno testo, ako vam je šunka dovoljno duga, onda jepotrebno 1 parče, meni je bilo potrebno dva parčeta.
Zaviti u kiflicu.


Svakoj kiflici odseći vrhove da su ravni i onda preseći je na pola i te polovine ređati u sredinu pogače, isečeni deo okrenut prema gore.
Kad napunite sredinu ( ja sam imala malo viška testa od ovih odsečenih donjih delova, pa sam se malo igrala, praveći kuglice i ređala ih tamo gde sam mogla, samo da ne bacim testo.
Pokriti sa providnom folijom i ostaviti da testo još jednom naraste.


Naraslo testo premazati sa umućenim jajetom , ili,ako ste koristili belance za fil, onda umutiti žumanac sa kašičicom mleka ili vode i premazati testo.


Posuti sa semenkama po vašem izboru i peći, u prethodno zagrejanoj rerni, na 185°C oko 40 do 45 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.


Ako počne previše da rumeni, prekriti pek papirom.


Pogaču ohladiti 5 minuta u kalupu, izvaditi i ostaviti na žici da se ohladi.
Poslužiti je toplu.

Originalni recept je odavde, ja sam je pravila po svom.


Prijatno!!!!

6 коментара: