уторак, 30. август 2016.

Džem od bresaka na najednostavniji način

U subotu smo bili na farmerskoj pijaci i svašta sam ja tamo nakupovala,domaćeg paradajza, nekoliko vrsta, paprika somborki za punjenje, mladog pasulja, boranije, lubenice, kukuruza, dinje i dve vrste breskvi, jedne krupne za jelo i ove sitne za džem. Zimnicu retko pravim, osim ljtih papričica u tegli, ajvara, ( i ako sam ovde pronašla odličan makedonski domaći ajvar koji može da se kupi, ali i pored toga, volim da napravim jednu turu ljutog, ali baš ljutoig, ajvara, za našu dušu ) i pekmeza od šljiva.... Dopao mi se ovaj Natašin recept jer se džem ne kuva do besvesti, jeste,proces traje duže, posebno ako se kuva veća količina džema, ali se dobije izuzetno lep domaći džem od bresaka.


Sastojci: 5 kg zrelih bresaka, 500 g šećera, 1 kesica vanilinog šečera sa ukusom limuna, sok od manjeg limuna

Priprema:
Breskve kad kupujete,gledajte da su zrele, ali čvrste i da nisu ugruvane.
Isprati ih hladnom vodom i ostaviti da se ocede.
U veću šerpu ili lonac, staviti vodu i pustiti da provri i kad provri, staviti sve breskve u vrelu vodu i pustiti da odstoje u toj vodi nekoliko minuta.
Dok su breskve u vreloj vodi, priptremite drugu, veliku posudu, u kojoj vam mogu stati sve breskve, naliti sa hladnom vodom i dodati dosta leda.
Izvaditi breskve iz vrele vode, vrlo pažljivo, da ih ne oštetite mnogo i staviti ih u ledenu vodu.
Ostaviti da odstoje nekoliko minuta i skinuti kožicu svakoj breskvi..izuzetno se lako skida, lakše nego paradajzu, ali puno zavisi i od vrste breskvi, ako se nekoj teže skida, skinuti je malim nožićem.
Moje su se jednostavno same odvajale.
Iseći breskve na osmine, ako su sitne, na četvrtine, moje su bile sitne, ja sam ih namerno takve kupila.
U veću šerpu staviti isečene breskve, preliti ih sa sokom od limuna ( kod mene je limun dosta veliki te sam iscedila samo jednu polovinu ) posuti ih sa izmešanim šećerom sa vanilinim šećerom sa ukusom limuna i ne mešati ih.
Ostaviti ih tako na sobnoj temperaturi dok se šećer ne otopi.
Ja sam koristila bio šećer od trske.
Kad se šećer otopio, staviti na ringlu i pustiti da počne da vri, promešajte i kuvati deset minuta.
Isključiti ringlu i ostaviti da se ohladi do sobne temperature, nemojte poklapati.


Čim se ohladi do sobne temperature, ponoviti postupak, što znači, kuvati na nižoj temperaturi, dok ne provri, kad provri, kuvati 10 minuta.
Ovako ponoviti još 3 puta, a ako hoćete da vam je džem baš gust,ponoviti sve ukupno 6 puta.
Ja sam kuvala pola količine od ukupne, jer nisam imala više bresaka i meni je bilo dovoljno samo 3 puta kuvanje po 10 minuta, takođe,ako hoćete da imate džem bez komadića voća, usitniti štapnim mikserom.

U slučaju da vaš proces kuvanja traje duže od 1 dana ( idete na posao pa nemate ceo dan vremena ) može se nastaviti sa kuvanjem i sledećeg dana,kod mene je proces trajao 1 dan.
Količina šećera puno zavisi od slatkoće bresaka, ako su vam manje slatke, dodajte još šećera, inače Nataša kaže da je potrebno 800 g.
Ne zaboravite, džem će takođe još da se stegne kad se ohladi.
Boja džema takođe zavisi i od vrste bresaka koje koristite.


Kad ste kuvali zadnji put, tj,peti ili šesti put, vruć džem sipati u vruće tegle, koje ste prethodno oprali u vodi sa sapunicom, osušiti ih i ostaviti u rernu da se dobro osuše i zagreju.Poklopce oprati i iskuvati u vodi.Pre upotrebe osušiti ih te i njih zagrejati u rerni.
Zatvoriti tegle, okrenuti ih naopako i ostaviti tako da se ohlade na sobnoj temperaturi.

Od pola količine sastojaka ja sam dobila 3 teglice po 300 g i ostalo je nekoliko kašika..


Prijatno!!!!!

2 коментара: