Da vam ispričam prvo kako sam se "navukla" na ovo piće.. Pred naš polazak na put u Kinu odemo suprug, sin i snajka u azijski deo grada, jer tamo nam je bila travel agencija od kojih smo kupili organizovano putovanje po Kini, da podignemo sve što nam je bilo potrebno i oni obično, pred takva putovanja, imaju malo predavanje o našem putu i pre nego što uđosmo unutra, moja snajka pita..da li od vas neko hoće babli ti ( bubble tea ) i ja se mislim, ma šta li mi ona priča, penušav čaj, pa ko to još pije? i ja nju pitam, a kakav ti je to penušavi čaj a ona.." mama, to je voćni čaj, a može da bude i sa mlekom i oni ti naprave kao čaj, ili gust kao smoothie jer samelju kockice leda sa voćem..vrstu voća biraš po svom ukusu..Moj suprug kaže, ne hvala, ja neću, sin isto i naravno, evo ti mene, ja hoću svašta da probam. Naruči ti meni moja snajka od manga, auuu, pa to mi je fantastično, posebno te kuglice. Kad smo bili na putovanju u Kini, ne pitajte me koliko sam ih popila... Kupim ja to i ovde, imam blizu azijsku prodavnicu, koji ih prodaju i jednom se mislim, ma što bih ja plaćala toliko, mogu ja to i sama da napravim i naravno, kupim crne kuglice tapioke i često pravim ovaj čaj, posebno sada, kad su ove ogromne vrućine. Ako imate priliku da nađete crne ( boba ) velike tapioka kuglice, probajte ovaj voćni čaj.
Sastojci:
100 g boba ( tapioka ) kuglica500 ml vode
Za slatki sirup:
200 g šećera
250 ml vode
Sastojci za čaj:
koristite čaj, koji vi volite,zeleni čaj, beli čaj, voćni čaj
voda da se čaj prelije
koliko čaja toliko voćnog soka ili smrznutog voća, mleka
kockice leda
Priprema:
Skuvati prvo sirup od vode i šećera.Obično se koristi 1:1 a negde šprave i 2 dela vode 1 deo sećera.
U šerpicu staviti šećer i vodu i kuvati samo dotle dok se šećer potpuno ne otopi ( to ovde zovu simple syrup ) i ostaviti na stranu da se sirup potpuno ohladi.
U drugu šerpicu sipati vodu i neka provri, kad provri, dodati boba kuglice ( ovde ima takve kuglice u raznim bojama, bele i ove crne, koje su meni najlepši kontrast u čaši ) i kuvati ih oko 15 minuta.
Isključiti ringlu, poklopiti i ostaviti još 15 minuta da odstoje.Procediti ih i staviti ih u ohlađen sirup.Čuvati u frižideru u zatvorenoj teglici i ovako pripremljene bobe mogu da budu oko 7 dana u frižideru, ako ostanu duže, otvrdnuće i nisu više za upotrebu.
Ja kuvam da imam dovoljno za dva dana.
Ostaviti da se ohladi.
Pomešati istu količinu čaja sa vočnim sokom ili samleti smrznuto voće sa ohlađenim čajem, gustinu odredite sami, ako hoćete da imate hladni slash, polu ledeno piće sa samlevenim ledom ( ne znam kako se ova reč kaže na srpskom )
Sipati u bokal rashlađeni čaj, dodati kockice leda i kolutove pomorandže ( pošto sam ja koristila čaj od pomorandže i sok od pomorandže ),
U čašu sipati bobe sa sirupom, dve kašike je dovoljno po osobi,ili ako volite više, naliti sa rashlađenim čajem, u koji ste isekli šnite voća od kog koristite čaj.
Najbolje je bobe poslužiti posebno pa svako neka sipa koliko voli, možda neko neće sa njima..inače ovako pripremljen ćaj je odličan i bez boba tapioke.
Ovako se može napraviti i hladna kafa, ali se mora dodati mleko.
Prijatno!!!
Draga Zorice
ОдговориИзбришиPratim vas blog otkako je postavljen a pratila sam vas i pre na Coolinarici i Serbian kafeu i zaista moram da vam zahvalim sto ste mi pomogli da steknem pouzdanje u kuhinji i da postanem ekspert pogotovo za razna testa koja kao i vi obozavam. Nisam se dosad nikad javljala jer su vasi postovi i recepti uvek toliko opsirni da daju odgovore na sva moguca pitanja koja bi cak i neiskusna kuvarica kakva sam bila mogla da postavi. Ovoga puta morala sam da se javim jer je bila u pitanju prava telepatija - bas pre neki dan sa decom sam trazila po internetu recept za bubble tea i evo vi postavite ovde upravo to sto nam treba! Hvala jos jednom na predivnim receptima, slikama i savetima i samo tako nastavite! Pozdrav od Biljane
Biljana, ništa lepše čuti i pročitati nego da da sam mogla,bar na ovaj virtualni način,nekom da pomognem...trudim se da detaljno opišekm svaki recept, tako da mogu i početnici da ga naprave...sve se praksom postiže.
ОдговориИзбришиUčila sam i ja od drugih i dan danas učim od svih vas.
Ovo piće obožavam i mogu ga piti u sred noći, ali ne treba ni sa čim prezerivati.
od srca ti hvala na lepim rečima i topli ti pozdrav šaljem.