Sastojci: 450 g brašna, 1 kesica vanile, 1 kesica praška za pecivo,prstohvat soli,45 g ne mlevenog maka,150 do 200 g šećera,korica od 2 veća limuna,225 g putera,250 ml kefira,4 jaja
Sastojci za glazuru: 100 g šećera u prahu, 30 do 45 ml svežeg limunovog soka, 1 kašičica vanilinog ekstrakta ili vanilla paste i ako je potrebno još 15 do 30 ml mleka
Priprema: Uključiti rernu na 175°C da se greje. Poprskati kalup za kuglof sprejom za pečenje, ako ga nemate, onda podmazati hladnim puterom, blago pobrašniti i istresti višak brašna.
U većoj zdeli izmešati brašno, prstohvat soli, mak i prašak za pecivo. Ostaviti na stranu.
U drugoj zdeli,u kojoj ćete mutiti kuglofstaviti šećer ( originalni recept kaže 400 g, meni je to baš mnogo šećera i ja sam stavila samo 150 g bio šećera od trske, koji stalno koristim, dodati koricu od dva limuna ( ja sam dodala i nekoliko kapi limunovog ekstrakta ) i dobro izmešati mikserom. Dodati omekšali puter i umutiti sve zajedno u penastu masu, oko 4 minuta.
Dodati pola količine brašna i umutiti sve zajedno, dodati i ostatak brašna i sjediniti sve zajedno i sipati masu u podmazan kalup.
Originalni recept nema borovnice, ja sam ih imala i dodala sam i njih po vrhu testa.
Peći oko 55 do 65 minuta ili dok vam čačkalica ne bude čista, kad ubodete u sredinu.
Dok se kuglof peče, pripremiti glazuru. Staviti prah šećer u zdelicu, dodati sveže isceđen sok od limuna i vanilin ekstrakt ( kod mene je to vanilla paste ) i sjediniti sve zajedno. Glazura treba da bude dosta tečna i ako je potrebno dodati još malo mleka.
Pečen kuglof ostaviti u kalupu 5 minuta da se malo ohladi, okrenuti i ostaviti na žici da se ohladi još 15 do 20 minuta.
Prijatno!!!
Mora da je fino.
ОдговориИзбришиJeste, odavno ga nema..prijateljica ga je već pravila dva puta, njima je to odlično uz jutarnju nesicu.Hvala tebi.
Избришиwow this looks delicious.
ОдговориИзбришиThank you Olga so much for visiting my blog and I am so happy that you like this Bundt cake. With regards.
Избриши