Kad imate višak banana i ne znate šta ćete sa njima...
Sastojci: 450 g do 500 g dobro zrelih banana,150 ml vode,200 g šećera od trske, 2 limete,1 puna kašičica izrendanog đumbira,1 kesica vanilinog šećera sa ukusom ruma ili bez
Priprema: U manju šerpicu staviti vodu, šećer, sok od limete i izrendani đumbir, vanilu sa ukusom ruma i pustiti da provri i neka se kuva nekoliko minuta. ( originalni recept kaže beli rum, ja ga trenutno nemam te sam koristila vanilin šećer sa ukusom ruma )Dodati isečene banane na kolutove i kuvati oko 30 minuta na osrednjoj temperaturi, ali zadnjih desetak minuta kuvati stalno mešajući da vam se džem ne zalepi za dno šerpe.
Dve manje teglice oprati i staviti u rernu da se osuše. Izvaditi ih tople i kad je džem skuvan ( a skuvan je kad povučete varjačom po dnu šerpe i iza ostaje trag, tj; džem sporo zatvara taj trag ) sipati vruć džem u vruće tegle.Zaviti u ćebe i ostaviti tako dok se džem potpuno ne ohladi.Ja sam od ove količine dobila jednu teglicu od 300 ml i pola od 250 ml.
Prijatno!!!!
lepa ideja
ОдговориИзбришиHvala draga moja Biljana.
Избриши