Poslastica mog detinjstva i poslastica moje dece, čak i danas, kad su već odrasli ljudi...ima li nekog da ga ne voli?
Sastojci: 1.5 l mleka, 250 g pirinča. 75 g šećera,ili po ukusu, 1 kašičica vanilla paste ili 1 kesica burbon vanila, 30 g suvih borovnica ili grožđa, cimet, voćni preliv..
Priprema: U šerpu sipati mleko, dodati šećer i vanilu, koju god da koristite, ja sam ovde koristila burbon vanilu iz kesice.
Pirinač, okruglog zrna, isprati pod mlazom hladne vode ( mnogi ne peru pirinač, ja sam još od moje mame naučila da se pirinač opere, vi radite onako kako već radite sa pirinčem ) i staviti u mleko da se kuva sve zajedno na tihoj temperaturi,povremeno promešajte.
Kad počne da se polako zgušnjava, dodati suvo grožđe ili borovnice, a ne mora, mi volimo da ima malo suvog voća i kuvati, mešajući da ne zagori, sve dotle dok zrno pirinča ne omakša. i cela masa se ne zgusne. Nemojte da bude previše gusto, kao kačamak, jer će pirinač i tokom stajanja da još upije mleko.
Sipati u zdelice i možete da poslužite toplo,posuto sa cimetom.
Mi ga najviše volimo kad se dobro ohladi, i to,ili posuto sa cimetom ili sa nekim voćnim prelivom, koji sipamo kad sutlijaš podelimo u zdelice, pre nego što se ohladi.( pokriti zdelice sa providnom folijom dok stoji u frižideru )
Voćni preliv se pravi tako što ćete staviti oko 500 g smrznutog voća, dodati jednu kašiku šećera i kuvati dok se preliv malo ne zgusne. Tako isto se može praviti i sa svežim voćem, samo što onda ćete dodati i 1 kašiku vode a što se tiče šećera, neko stavlja više, nama je dovoljno, jer volimo da je preliv malo kiselkastiji.
Prijatno!!!!
Pirinač, okruglog zrna, isprati pod mlazom hladne vode ( mnogi ne peru pirinač, ja sam još od moje mame naučila da se pirinač opere, vi radite onako kako već radite sa pirinčem ) i staviti u mleko da se kuva sve zajedno na tihoj temperaturi,povremeno promešajte.
Kad počne da se polako zgušnjava, dodati suvo grožđe ili borovnice, a ne mora, mi volimo da ima malo suvog voća i kuvati, mešajući da ne zagori, sve dotle dok zrno pirinča ne omakša. i cela masa se ne zgusne. Nemojte da bude previše gusto, kao kačamak, jer će pirinač i tokom stajanja da još upije mleko.
Sipati u zdelice i možete da poslužite toplo,posuto sa cimetom.
Mi ga najviše volimo kad se dobro ohladi, i to,ili posuto sa cimetom ili sa nekim voćnim prelivom, koji sipamo kad sutlijaš podelimo u zdelice, pre nego što se ohladi.( pokriti zdelice sa providnom folijom dok stoji u frižideru )
Voćni preliv se pravi tako što ćete staviti oko 500 g smrznutog voća, dodati jednu kašiku šećera i kuvati dok se preliv malo ne zgusne. Tako isto se može praviti i sa svežim voćem, samo što onda ćete dodati i 1 kašiku vode a što se tiče šećera, neko stavlja više, nama je dovoljno, jer volimo da je preliv malo kiselkastiji.
Prijatno!!!!
Nema šanse da ga ne volimo i redovno ga pravimo. Super poslastica takodje iz mog detinjstva :)
ОдговориИзбришиNema šanse da ga ne volim...i nikad mi ga nije dosta.
ИзбришиU djetinjstvu smo cesto jeli,a sad si me podsjetila.
ОдговориИзбришиmi ga ne jedemo često, ali kad ga skuvam, pojedemo ga vrlo brzo.
ИзбришиVolim sutliju, ovaj recept je odličan
ОдговориИзбришиHvala Gvozdeana, ovo je poslastica mog detinstva, koju je moja mama vrlo često spremala i koju smo mi sa zadovoljstvom jeli.
ИзбришиOdlican recept, prezentacija, sveee 😍😍
ОдговориИзбришиHvala tebi, draga moja Sanela.
ИзбришиFantazija, Zorice! Sutlijaš nas je sve u kući okupio za stolom. Savršena poslastica. Hvala mnogo na receptu.
ОдговориИзбришиDa samo znaš kako si me obradovala i ja ti se od srca zahvaljujem...to je jedan od omiljenih poslastica moje dece, koji nešto puno i ne vole slatko, ali sutlijaš i griz, uh tu smo svi ZA...Još jednom, hvala.
ИзбришиOmiljena slastica...Fotografije izgledaju predivno zaista! <3
ОдговориИзбришиHvala Milice na lepim rečima i hvala na poseti.
Избриши