понедељак, 13. март 2017.

Sutlijaš

Poslastica mog detinjstva i poslastica moje dece, čak i danas, kad su već odrasli ljudi...ima li nekog da ga ne voli?


Sastojci: 1.5 l mleka, 250 g pirinča. 75 g šećera,ili po ukusu, 1 kašičica vanilla paste ili 1 kesica burbon vanila, 30 g suvih borovnica ili grožđa, cimet, voćni preliv..

Priprema: U šerpu sipati mleko, dodati šećer i vanilu, koju god da koristite, ja sam ovde koristila burbon vanilu iz kesice.
Pirinač, okruglog zrna,  isprati pod mlazom hladne vode ( mnogi ne peru pirinač, ja sam još od moje  mame naučila da se pirinač opere, vi radite onako kako već radite sa pirinčem ) i staviti u mleko da se kuva sve zajedno na tihoj temperaturi,povremeno promešajte.
Kad  počne da se polako zgušnjava, dodati suvo grožđe ili borovnice, a ne mora, mi volimo da ima malo suvog voća i kuvati, mešajući da ne zagori, sve dotle dok zrno pirinča ne omakša. i cela masa se ne zgusne. Nemojte da bude previše gusto, kao kačamak, jer će pirinač i tokom stajanja da još upije mleko.

Sipati u zdelice i možete da poslužite toplo,posuto sa cimetom.
Mi ga najviše volimo kad se dobro ohladi, i to,ili posuto sa cimetom ili sa nekim voćnim prelivom, koji sipamo kad sutlijaš podelimo u zdelice, pre nego što se ohladi.( pokriti zdelice sa providnom folijom dok stoji u frižideru )

Voćni preliv se pravi tako što ćete staviti oko 500 g smrznutog voća, dodati jednu kašiku šećera i kuvati dok se preliv malo ne zgusne. Tako isto se može praviti i sa svežim voćem, samo što onda ćete dodati i 1 kašiku vode a što se tiče šećera, neko stavlja više, nama je dovoljno, jer volimo da je preliv malo kiselkastiji.


Prijatno!!!!

12 коментара:

  1. Анониман13. март 2017. 00:25

    Nema šanse da ga ne volimo i redovno ga pravimo. Super poslastica takodje iz mog detinjstva :)

    ОдговориИзбриши
  2. U djetinjstvu smo cesto jeli,a sad si me podsjetila.

    ОдговориИзбриши
  3. Одговори
    1. Hvala Gvozdeana, ovo je poslastica mog detinstva, koju je moja mama vrlo često spremala i koju smo mi sa zadovoljstvom jeli.

      Избриши
  4. Odlican recept, prezentacija, sveee 😍😍

    ОдговориИзбриши
  5. Fantazija, Zorice! Sutlijaš nas je sve u kući okupio za stolom. Savršena poslastica. Hvala mnogo na receptu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da samo znaš kako si me obradovala i ja ti se od srca zahvaljujem...to je jedan od omiljenih poslastica moje dece, koji nešto puno i ne vole slatko, ali sutlijaš i griz, uh tu smo svi ZA...Još jednom, hvala.

      Избриши
  6. Omiljena slastica...Fotografije izgledaju predivno zaista! <3

    ОдговориИзбриши