Gledam da tokom nedelje ne jedemo meso bar nekoliko puta , ne uspem uvek, ali se trudim. Kod nas su prodavnice pune voća i povrća sa svih strana sveta i zašto to ne iskoristiti.
Sastojci: oko 600 g muškatne tikve,1 osrednja glavica crnog luka, isečena na kockice,2 do 3 šargarepe,
2 korena paškanata,1 konzerva od 450 g nauta / slanutka,oko 800 g paradajza iz flaše ili seckanog iz konzerve,oko 5 do 6 suvih smokvi ili kajsija,30 ml maslinovog ulja,375 ml povrtnog temeljca ili vode ?,1 puna kašika
Ras el Hanout začina,pola kašičice kurkume,1/4 do 1/ 2 kašičice ljute tučene paprike,po ukusu so i biber,1 do 2 lista lovora,4 čena krupnije sečenog belog luka,
Sastojci za pirinač:oko 200 g pirinča dugog zrna,prstohvat šafrana,po ukusu so,
i još:seckan peršun
Priprema: Prvo pripremiti svo povrće.Muškatnu tikvu oljuštiti, očistiti od semenki i iseckati na kockice oko 2cm veličine.Ostaviti na stranu.Šargarepu / mrkvu, očistiti i iseći na kockice.Paškanat očistiti i i njega iseći na kockice.Naut / slanutak isipati u cediljku i dobro isprati pod mlazom hladne vode.Luk očistiti i iseći na kockice.
U veći i dublji tiganj sipati dve kašike maslinovog ulja, zagrejati i staviti svo povrće odjednom i pržiti da povrće vrlo malo porumeni, mešajte i pazite da vam ne izgori.Dodajte začine, naut / slanutak,iseckane smokve ili suve kajsije, paradajz ( ja sam koristila seckani paradajz koji nije imao puno soka i dodala sam 375 ml temeljca, ako vaš paradajz ima više soka onda sipati manje temeljca ) i povrtni temeljac i pustiti da sve provri.
Kad je provrelo, uzeti vatrostalni pekač, koji ima poklopac ( ovo treba da se peče u posudi tajin, ja nisam mogla moj da nađem, mrzelo me je da sve vadim iz ostave pa sam koristila zemljanu posudu sa poklopcem ) i isipati sve u posudu.Staviti u rernu poklopljeno i uključiti na 165°C i peći oko sat do sat i po dok se sve lepo ne ukrčka.
Pred kraj pečenja, pripremiti pirinač. Ja volim pirinač dugog zrna, jer mi je više rastresit a ko hoće, može da pripremi couscous.Pirinač isprati i staviti u vodu da se kuva ( umesto vode možete da koristite i povrtni ili pileći temeljac ) dodati soli i prstohvat šafrana i kuvati dok se pirinač ne skuva i upije svu vodu.Rastresti viljuškom pre služenja.Sipati u tanjir pirinač, ili couscous preko ili pored sipati đuveč, posuti sa sitno iseckanim korijanderom ili peršunom i poslužiti toplo.
Prijatno!!!
Zvuci primamljivo. Koji su sastojci Rasel Hanout zacina? Ne vjerujem da to mogu naci u Finskoj, ali mozda nadjem nesto slicno.
ОдговориИзбришиDraga Sanja, sravila sam link za recept kako da napraviš sama začin, jer ja ga nisam kupila, već napravila sama...probaj, možda ti se i dopadne.
ИзбришиTopli pozdrav.
Hvala najljepsa 😊
ИзбришиPostoje i kod nas dani bez mesa. Svake nedelje bar jedan.Da se ja pitam bilo bi ih više. Naročito kad nam je bašta puna svežeg povrća , začinsko bilje se razbujalo. Ali imam ovog karnivora, koji to jede ali ne smatra glavnim jelom. A ovaj djuveč je tako fin!
ОдговориИзбришиVoli i moj muž meso, ali jede i kad je bez mesa. Ja sam nekoliko puta predlagala da izbacimo meso iz ishrane, ali se on ne slaže,tako da ga jedemo. Ti spremi ono što volite bez mesa a njemu samo dodaj prče mesa sa strane. Pozdrav.
ИзбришиZapravo je i zdravo napraviti jela bez mesa da se tijelo očisti.Super je i isprobat cu.
ОдговориИзбришиPotpuno se slažem sa tobom.Hvala ti puno.
Избриши