Gledam ovaj recept već nekoliko nedelja i nikako da stignem da napravim ovu pitu..Pre nekoliko dana smo dobili kiseli kupus od prijateljice ( mi ga nismo ukiselili prošle jeseni, mislili smo, selićemo se, pa nećemo imati vremena da pojedemo kupus, selidba se odložila a mi ostadosmo bez kiselog kupusa ) i baš je bilo idealno vreme da se pripremi ova pita.
Sastojci za testo: 425 g svenamenskog brašna + za doradu testa,1/2 kašičice soli,250 ml kefira ili mleka,1 kašičica šećera,7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca,100 g omekšalog putera,3 žumanca,
Sastojci za fil: 250 g gljiva po vašem izboru,500 g kupusa ribanca,1 glavica crnog luka,1 mala ili pola veće kisele jabuke,30 ml ulja,250 ml temeljca ili vode,1 kašika soya sos,100 g suvih brusnica,
dosta bibera i mala kašičica soli lovorov list
Priprema: Prvo ćemo da umesimo testoProsejati brašno, dodati so i ostaviti sa strane.( Kvasac sipati u malo toplog mleka, dodati kašičicu šećera i ostaviti sa strane da se kvasac podigne)Ja koristim kvasac koji ne mora da se rastopi u mleko i naraste, već se direktno stavlja u brašno.Dodati nadošli kvasac, razmućena žumanca,omekšali puter, kefir ili mleko i zamesiti testo. Ja to mesim mikserom.Isipati zamešeno testo na radnu površinu, koju ste blago posuli sa brašnom i domesiti testo. Po potrebi dodati brašno, ali ne mnogo, jer testo mora da ostane meko i vrlo malo lepljivo za testo.Vanglicu premazati sa malo ulja, vratiti testo, koje ste oblikovali u kuglu, pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči, oko sat vremena.
Naraslo testo isipati na pobrašnjenu radnu površinu i rastanjiti u pravougaonik 35cm X 45cm i podeliti na 4 manjih pravougaoniuka, otprilike svaki po 11cm širine.Raspodeliti fil na 4 dela,( odstraniti lovor list ) sipati kašikom po sredini testa i zatvoriti testo. ( kao što vidite na slici i onda ištipati preklopljenu ivicu sa testom, da se testo potpuno zatvori.) Pažljivo preneti na pleh, koji ste prekrili pek papirom i raseći testo, na parčiće oko 5 do 6cm širine,ali ih ne odvajati jedno od drugog.Tako uraditi i sa preostalim testom, Pokriti i ostaviti desetak minuta. Uključiti rernu na 180°C i kad se zagrejala, staviti da se pita peče a koju ste prethodno premazali sa umućenim belancetom ( uzeti 1 belance od onih 3 koja su vam ostala od testa ) i posuti sa semenkama po vašem izboru.
Prijatno!!!!
:)))
ОдговориИзбришиPita tako ukusno izgleda :) Slike na blogu su fenomenalne i tehnički i aranžerski :)
Hvala ti puno na svemu...srcu je milo, kad ovako nešto čuje...
Избриши