Ovaj kolač gledam već nekoliko dana i juče mi je bio potreban kolač za druženje i razmišljala sam da li napraviti ovaj kolač ili lenju pitu na drugačiji način....pošto mi je trebao kolač za više ljudi, izabrana je lenja pita, ali zato je ovaj kolač napravljen za nas...Fantastičan kolač, koji bih vam preporučila čim imate prilike da ga napravite.
Sastojci: 2 L jaja,210 g kisele pavlake,200 g šećera,125 ml maslinovog ili običnog ulja,
1 kašičica vanilinog ekstrakta ili 1 kesica vanilinog šećera sa ukusom limuna,prstohvat soli,8 g praška za pecivo,260 g brašna,korica i sok od 1 limuna,pola kašike gustina,450 g borovnica,prah šećer
Priprema: Uključiti rernu na 185°C. Podmazati blago kalup za tortu,veličine 22.5cm ili sličnih veličina i prekriti dno pek papirom.
Borovnice, koje ste prethodno oprali i dobro osušili, posuti sa pola kašike gustina, kašičicom limunovog soka i ostastkom limunove korice i sve dobro izmešati dok nemate više da se poznaje prah po njima.
Sipati pola mase od testa u kalup i spatulom poravnjati, posuti sa polovinom borovnica, sipati i drugu polovinu testa i na kraju završiti sa borovnicama, koje ćete malo pritisnuti rukom da uđu u testo.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni oko 50 do 60 minuta, ali posle 50 minuta obavezno proveriti sa štapićem za ražnjić, da li je pečeno u srediniIzvaditi i kratko ohladiti u kalupu, skinuti obruč i kolač ostaviti na žici da se potpuno ohladi.Posuti prah šećerom i poslužiti sa kafom ili čajem a može i za doručak, sa šoljom mleka.
Mnogo volim ovakve kolace, mamis Zoko...
ОдговориИзбришиHvala Svetlana, rado bih ti dala parče, ali je davno nestala.Pozdrav.
Избриши