четвртак, 26. септембар 2019.

Pomfrit iz rerne sa ljutim aioli umakom

Pomfrit obožavam ali ga ne jedem često baš iz tog razloga što se prži u ulju, ovaj je pečen u rerni i sa ukusom belog luka a uz sve to ide ljuti aioli umak.


Sastojci: 3 velika brašnjava krompira ( yukon gold ), 2 kašike maslinovog ulja, 2 kašičice belog luka u prahu, 1 kašičica italijanskog suvog začina, 3/4 kašičice ili po ukusu, soli, 1/2 kašičice sveže samlevenog bibera
Sastojci za aioli umak: 2 dobro pune kašike majoneza, 2 čena izrendanog belog luka, 1 kašika maslinovog ulja, 1 kašičica limunovog soka, 1 puna kašičica ljutog sosa ili ljute mlevene paprike, prstohvat soli, prstohvat mlevenog bibera
i još: sitno iseckan peršun

Priprema:  Uključiti rernu da se greje na 230°C
Krompir dobro oprati i izribati četkicom i koru krompira. Osušiti i iseći na štapiće onako kako vi volite. ( ja volim da su malo deblji, ali ne ljuštiti krompir.
U zdelu staviti štapiće krompira, preliti maslinovo ulje, posuti belim lukom u prahu, italijanskim začinom, posoliti i pobiberiti i sve dobro promešati da se začini i ulje sjedine sa štapićima krompira.

Pleh prekriti pek papirom, ako nećete i ne morate, meni je lakše da se pleh kasnije opere, sipati krompir i kašikom rasporediti da vam sav krompir bude u jednom redu.
Peći oko 25 do 30 minuta i ako je potrebno, promešati da se ispeče podjednako sa svih strana.

Dok se pomfrit peče, napraviti aioli umak.
Sve sastojke za umak staviti u zdelicu i žicom za mućenje ( ja imam jednu minijaturnu koju koristim za ovakve stvari ) sjediniti.
Sipati u manju zdelicu.

Pečeni pomfrit posuti sa malo seckanog peršuna ( ne mora ) i poslužiti toplo.
Mi smo uz pomfrit jeli ćevape i umakali i pomfrit i ćevape u ovaj ljutkasti umak..salatu nismo imali a vi poslužite onako kako vi volite.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар