уторак, 3. септембар 2019.

Čorba od žute tikvice i krompira

Komšijina mama izgleda ima baš puno tikvica ove godine, i pre neki dan mi donese još svežeg povrća i začinskih biljkica iz njene bašte, šteta da se povrće baca i mora se iskoristiti što pre...danas nam je žuta tikvica bila na redu, imam je još, moraću da se potrudim da je iskoristim što pre.


Sastojci: 1 do 2 kašike maslinovog ulja, 1 manja glavica sitno iseckanog crnog luka, 2 velika ili 3 malo manja krompira, 2 manje žute tikvice ili 1 velika,2 manje šargarepe, 2 do 3 čena belog luka,  3/4 kašičice mlevenog cumina, 1/2 kašičice mlevenog koriandera, 1/2 kašičice kurkume, na vrh noža ljute mlevene paprike, ili po ukusu, 50 ml belog vina, 500 ml povrtne ili pileće supe, 65 ml kokosovog mleka, so i biber po ukusu, svež iseckan korijander za posluživanje i nekoliko kašika kokosovog mleka

Priprema:  U veću i dublju šerpu sipati maslinovo ulje i kad se zagreje dodati sitno iseckan crni luk, pržiti dok ne omekša i postane staklast. 

Dok se luk prži očistiti krompir i iseći na kockice, tikvicu oprati, odseći krajeve i iseći na kockice, šargarepu oljuštiti i iseći na kockice, beli luk očistiti i krupnije iseći.
Svo isečeno povrće dodati luku i pržiti sve zajedno dok tikvica ne omekša, dodati beli luk i sve začine i pržiti još jedan minut.

Od svačega po malo iz mamine bašte naših komšija
Naliti sa vinom i varjačom izgrebati sve što se zalepilo za dno šerpe i pustiti da malo vino uvri.
Naliti sa 500 ml supe koje imate, ako nemate supu, može i sa običnom vodom u koju ste dodali kocku za povrtnu ili pileću supu.
Pustiti da provri, smanjiti temperaturu i kuvati dok krompir ne omekša, 10 do 15 minuta.

Skuvanu čorbu smrviti štapnim mikserom ili sipatu po malo u blender i vratiti sve nazad u šerpu, sipati kokosovo mleko, ako nemate, možete da koristite pavlaku za kuvanje i zagrevati čorbu samo dotle dok se sve ne zagreje zajedno, ali ne mora da provri.
Proveriti da li je šta potrebno da se doda, ja sam dodala i tajlandski kari, koji je ljut i meni je ova čorbica bila na ljutkastoj strani, jer mi volimo da je ljutkasto ali ne i ljuto ( ja volim ljuto ali muž ne )

Sipati u tanjire, preko politi sa malo kokosovog mleka ili pavlake za kuvanje, posuti sa malo ljute dimljene paprike i svežim korijanderom ili peršunom i poslužiti toplo.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар