недеља, 1. септембар 2019.

Džem od bresaka sa cardamom

Volim začine i htela sam da probam i u džemovima, već sam pravila nekoliko vrste džemova sa začinima, ovog puta sam htela da probam i sa cardamom, koji jako volim...


Sastojci: 2 kg očišćenih bresaka, sok od 1 većeg ili 2 manja limuna, 350 g šećera, 5 g mlevenog cardamoma, ili po ukusu

Priprema:  Breskve treba da su vam dobro zrele, ali čvrste i ne oštećene, oprati ih i na dnu breskve oštrim nožem zaseći krstić.
U veću šerpu sipati dosta vode, poklopiti i pustiti da provri i u provrelu vodu ubaciti oprane breskve.
Sačekati da ponovo voda provri i kuvati ih nekoliko minuta da se kožica potpari da bi mogla lakše da se skine.
Dužina kuvanja puno zavisi koliko su vam breskve zrele.
U veću vanglicu sipati ledenu vodu i dodati dosta leda te kuvane breskve vaditi rešetkastom kašikom i stavljati u ledenu vodu.
Sad staviti drugu turu bresaka u šerpu da se kuvaju a za to vreme vi skinite kožicu sa bresaka koje su vam u ledenoj vodi.Kožica se jako lako skida, to možete i rukama, a ako je potrebno pomognite sebi sa malim nožićem.

Kad su vam sve breskve spremne, iseći ih na komadiće.
Za ovaj džem vam je najbolje da koristite breskve koje se lako odvajaju od koštice, kod nas se to zove stone free a najbolja vrsta je red haven.
Sipati u veću šerpu, dodati sok od jednog većeg limuna, šećer, cardamom, promešati i staviti na ringlu da se kuva na jakoj vatri, ( za vas, koji imate smederevac na drva je fantastično, za nas, koji to nemamo koristimo običan električni šporet / štednjak i džemovi nam uvek budu odlični ) kad je provrelo, kuvati na osrednjoj temperaturi,povremeno promešajte.
U zavisnosti od sočnosti bresaka, neke se kuvaju duže, neke kraće.
Ja kad sam kuvala prvu turu kuvala sam kraće jer su bile mnogo manje sočne, druga tura su baš bile sočne i kuvala sam duže.
Pred kraj morate stalno da mešate, u protivnom će zagoreti.
Džem je gotov kad se zgusnuo i kad povučete varjačom po dnu šerpe, ostaje trag iza nje.
Ako volite da imate komadiće bresaka u džemu, ostavite tako kako jeste, samo prilikom kuvanja sa varjačom pritiskati veće komade da se raspadnu, a ako volite glatki džem pred kraj kuvanja samleti ručnim štapnim mikserom.


Tegle oprati na samom početku kad počnete da kuvate džem, staviti ih mokre, okrenute prema dole u rernu, koju ćete uključiti na 100 ili 150°C i ostavite ih da se tako osuše.
Uzimati vruće tegle i sipati vruć džem u njih. Zatvoriti ih opranim i sterilisanim poklopcima. Staviti ih na neki stariji stolnjak ili ćebe, ušuškati ih svuda okolo i ostaviti da se tako ohlade.
Tegle dok se hlade čućete pucketanje poklopca, tako prave vakum.
Ohlađene tegle ostaviti u špajz i čekajte zimu, ako možete da izdržite a da ne otvorite neku teglu.


Mi smo juče imali goste i napravla sam palačinke i poslužila ih sa ovim džemom, gosti, kao i mi domaćini smo bili oduševljeni ukusom i kući su odneli teglicu džema i preostale palačinke.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар