четвртак, 5. септембар 2019.

Peach crostata

Ja nisam ljubitelj slatkiša, ali ove voćne, gde ima više voća nego testa, volim...


Sastojci: 120 g brašna, 2 ravne kašike srednje mleveno kukuruzno brašno, 115 g hldnog putera isečenog na kockice, 60 ml do 75 ml ledene vode, 1 do 2 kašike ledene votke, prstohvat soli
i još: 75 g džema od bresaka ili kajsija, podeliti na pola, 3 velike ili 4 do 5 manjih bresaka, 1 kašika turbinado šećer, 1 kašika mleka

Priprema:  Testo možete napraviti i veče pre ili istog dana i ostaviti ga u frižider da stoji do upotrebe.
Svi sastojci, pa i obe vrste brašna treba da budu hladni.
Brašno, kukuruzno brašno i so izmešati i ostaviti da odstoji 15 minuta u frižider.
Hladan puter iseckati na manje kockice i vratiti u frižider da i on odstoji 15 minuta zajedno sa brašnom.
Vodu sipati na nekoliko kockica leda i koristiti je tako ledeno hladnu.
Vodku sipati u čašicu, poklopiti sa nekim tanjirićem ili providom folijom i ostaviti u frižider da i ona bude ledeno hladna.

Izvaditi brašno i dodati puter koji ste isekli na kockice i sa dva noža ili onom spravicom sa kojom pravite ovakva testa ( pastry blender ) sjediniti testo u mrvičastu masu, puter treba da bude malo sitniji nego zrna graška i sad dodati prvo 4 kašike ledene vode i rukom brzo sjediniti i onda dodati polovinu količine vodke i ako je testo sjedinjeno, što znači da se ne mrvi, onda ne morate dodavati više vodke, ako se testo mrvi dodati još vodke ili vode.
Vodka se koristi jer se sa njom dobije mnogo lepše testo, ali ima vas koji ne koristite alkohol onda koristite običnu vodu.
Kada ste sjedinili testo, oblikovati ga u kuglu, spljoskati rukom da dobijete krug, zaviti providnom folijom i ostaviti u frižider najmanje sat vremena da se testo ohladi ili preko noći.
Sve ovo možete umesto da radite ručno, nstaviti u multipraktik i napraviti testo...

Posuti radnu površinu gustinom, izvaditi ohlađeno testo te i njega malo posuti gustinom i rastanjiti u krug velčine 28cm ili sličnih veličina.
Preneti testo na pek papir a sve zajedno staviti na pleh i vratiti nazad u frižider da se testo ponovo ohladi dok vam se ne zagreje rerna.
Uključiti rernu na 200°C da se greje.
Ohlađeno testo izvaditi iz frižidera i zagrejanim džemom premazati donji deo kore samo tamo gde ćete ređati breskve, ostaviti ne premazani deo svuda okolo oko 5cm.

Breskve oprati, osušiti i iseći ih na parčiće kakve vi volite, ja volim da su mi parčići malo deblji i poređati u krug svuda okolo gde je testo premazano sa džemom a onda staviti parčiće breskve i u sredinu.
Premazati breskve sa preostalim toplim džemom i posuti sa kašikom turbinado šećerom.
Preklopiti ne premazani deo testa preko bresaka, premazati sa mlekom i peći u zagrejanoj rerni od 20 do 25 minuta ili dok vam testo ne porumeni.


Izvaditi pečenu croastatu i ostaviti na žici da se ohladi bar 15 minuta.
Iseći i poslužiti toplu, može sa kuglom sladoleda od vanile ili ovako kako jeste.


Mnogi od vas ne vole da osete ukus putera u testu, ako želite, koristite polovinu putera i polovinu masti, ali neka vam mast bude što je moguće više hladna kad pravite testo.


Prijatno!!!!!

Нема коментара:

Постави коментар