четвртак, 26. август 2021.

Kuvani paradajz

 Nikada do sada nismo imali našu baštu i u njoj povrće koje mi volimo, ove godine imamo neke community gardens, gde iznajmljujemo mesto  i tu smo mi zasadili sve i svašta..bilo je tu svega previše, tako da ćemo iduće sezone već napraviti veću selekciju,šta i koliko će se posaditi. Belog i te kako previše, delilili luka je tu bilo preko 300 struka, ali smo mi većinu podelili, ostalo je i nama, ali ne dovoljno da bi imali do sledeće sezone, paradajza toliko puno da ga delimo kome god stignemo, kuvala sam ga, sušila i opet ga ima, ali iduće godine će definitivno biti manje zasadjeno...Tamo gde mi imamo 2 placa, to su mali placevi od po 3m X 5.5m imaju i mnogi drugi i svaki put se čuju saveti šta i kako i jedan od tih osoba koja deli nesebično savete je čovek iz Avganistana, koji je došao pre mnogo godina ovde u Kanadu i koji ima baštu više od desetak godina nam je svima podelio njegov recept za ostavljanje paradajza. Pošto smo mi tamo novi, prvo nam je doneo teglicu da probamo njegov paradajz i kad nam se dopalo, naravno, podelio je njegov recept sa nama.


Sastojci:  5 kg paradajza, 1 kg očišćenog crnog luka, 500 g očišćenog belog luka i ljutih paprika onoliko koliko želite da vam je ljuto 2 do 3 pune kašike soli i u zavisnosti koliko volite da je paradajz sladak, šećera 

Priprema:  Paradajz oprati, očistiti i iseći na komade. Crni luk očistiti i iseći na komade. Beli luk očistiti. Ljute paprike oprati, očistiti od semenki i žilica i staviti sve to zajedno u jednu veliku vanglu. Ako ne volite da je ljuto, možete staviti nekoliko slatkih crvenih paprika i na kraju u sve to dodati peršun ili celer.

U zdelu stavljati  deo isečenog paradajza, deo luka, deo belog luka, deo paprike i peršuna i štapnim mikserom sve samleti i tako raditi dok imate paradajza i ostalog povrća.  Kad ste sve samleli sipati u 2 šerpe ili jednu veću, promešati i sada, ako ne želite da imate semenke propustiti kroz pasirku. John koristi sve, on ne otklanja semenke, ja sam ih otklonila.


Pošto ja pravim malu količinu paradajza, komšinica, poreklom Italijanka, mi je poklonila ovu mašinu pre nekoliko meseci, da kuvam veću količinu definitivno bih kupila električnu, koja odvaja semenke.

Paradajz sam podelila u dve veće šerpe i tako ga kuvala.  Kuvati dok ne provri, kad provri, smanjiti temperaturu i kuvati još pola sata dok ne počne vrlo blago da se zgušnjava. Dužina kuvanja puno zavisi od količine tečnosti i vrste paradajza koji koristite za kuvanje. Ja sam koristila ovu vrstu, koju vidite na slici i deo je bio San Marzano, koji ima mnogo više mesa nego tečnosti, tako da mi se gustina dobro izbalansirala. Probajte i ako je potrebno još soli, dodajte ili, ako vam je prekiselo, dodajte šećer. Nemojte koristiti previše soli, jer paradajz se dodaje u jelo, koje ćete sigurno posoliti onako kako vi volite.
U Kanadi se najviše koriste San Marzano i Roma tomato ( naš šljivar ) za kuvanje jer ne sadrže previše tečnosti u sebi i nije potrebno dugo kuvanje da bi se zgusnuo.


Dok se paradajz kuva, oprati sve tegle sapunicom u vreloj vodi i sve poklopce. Staviti ih u rernu na 100 °C  da se greju a tokom grejanja će se i osušiti. 

Skuvani paradajz sipati u vruće tegle, obrisati tegle čistom kuhinjskom krpom zatvoriti poklopcima i vratiti sve tegle nazad u rernu i ostaviti ih pola sata u vrućoj rerni. Isključiti rernu i sad imate dva izbora, da ih ostavite do sutra da se same ohlade u rerni ili, da ih iznesete, stavite na ćebe i uviti tim ćebetom i ostaviti da se same ohlade. Tokom hlađenja ćete čuti pucketanje poklopca kako se same vakumiraju dok se hlade.
Ohlađene tegle ( koristite veličinu tegli koliko ćete upotrebiti paradajz za kuvanje, 1l, 500 ml ili 300 ml. Ja koristim najčešće od 300 ml jer meni je to dovoljno za moju upotrebu ) ostaviti na hladnom i tamnom mestu. 

Ja ne koristim konzervans već je sve prirodno i iz moje bašte.

Sledeću turu od nekoliko tegli ću probati da ostavim paradajz ali bez da odstranjujem semenke, mada ne mislim da će biti uopšte neke razlike.

Prijatno!!!!


5 коментара:

  1. Vrednice 😍 Sa zakašnjenjem sam pogledala nekoliko poslednjih recepata - predivni i tako ukusno izgledaju, a slike kao san.

    ОдговориИзбриши
  2. super recept,,moze samo da provjerim ide pola kile bjelog luka?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Violeta, ako ne volite beli luk, može i manje, stavite po ukusu...ovo je malo gušći paradajz i mi obožavamo beli luk, pa smo i stavili toliko, otprilike 4 glavice a vi slobodno stavite onoliko koliko volite, jer kad se ukuva ne oseća se mnogo...hvala puno.

      Избриши
    2. Skuhano je i super je ispao .količine po receptu ,jedino malo drukcije kuhanje :) prvo sve skuhala i onda kroz pasirku.hvalaaaa

      Избриши