понедељак, 21. новембар 2022.

Cimet rolnice lagane kao pero

 Aleksandru sam "upoznala" još dok sam bila na Coolinarici, obe imamo istu ljubav, prelepi engleski porcelan i on nas je ustvari i povezao...

Jutros, na Instagramu vidim njenu objavu za cimet rolnice i danas zaista nisam imala nameru da mesim, jer sam imala neke druge obaveze a onda pomislim, ma to nije puno 300-350 g brašna, poješće se to kod nas, danas ne sigurno, ali već sutra ih neće biti i bila sam u pravu, ostale su samo još 2 sutra za doručak.

Recept želim da podelim sa vama a Aleksandru možete naći na You Tube kanalu Moja mala kuhinja ili na IG @mojamalakuhinja, mlada žena, mama dveju devojčica ali se svašta može naučiti od nje.

Pisani recept ćete naći ovde.

Sastojci za testo: 300 do 350 g brašna, 150 ml toplog mleka, 30 g šećera, 10 g svežeg ili 4 g suvog kvasca, 1 kašičica vanilla paste ili semenkice sastrugane iz mahune vanile, malo soli, 1 jaje, 80 g putera sobne temperature i 1 kašika jogurta

Sastojci za premaz testa: 150 g braon šećera, 150 g omekšalog putera, 1 kašika cimeta

i još: 100 g krem sira, 80 g šećera u prahu, 1 kašičica vanile

Priprema: Prosejati brašno i ostavite na stranu. Odvojiti od ukupne količine 50 g i ostaviti jer će vam trebati za doradu testa. 

U manji lonćić zagrejati mleko da je toplo,dodati kvasac, šećer i malo brašna od onih 300 g, promešati i ostaviti da se kvasac podigne.

U prosejano brašno dodati sve ostale sastojke; vanilu, 1 jaje, prstohvat soli, omekšali puter, jogurt i podignuti kvasac i zamesite testo ali tek da sjedinite sve sastojke. Poriti i ostaviti 10 do 15 minuta da počne da se razvija gluten.

 Tako umešeno testo testo će biti veoma meko pa ćete, posle odmaranja  dodavati po malo od onih preostalih 50 g brašna dok ne umesite meko i glatko testo, ali ne dodavati više brašna. Ako je potrebno, testo mesiti malo duže. Pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste. Vreme vam ne mogu reći jer zavisi od temperature u vašoj kući.

Dok testo raste, sjedinite sve sastojke za premaz. Ja sam ovde jedino smanjila količinu putera jer mi se činilo da je 150 g previše pa sam stavila samo 100 g i takođe sam smanjila količinu šećera na 100 g. Ostaviti sa strane.

Naraslo testo rastanjite na pobrašnjenoj radnoj površini, debljine oko pola cm. Premažite sa pripremljenim nadevom i zaviti u rolat. ( u slučaju da se malo steglo, staviti u mikrotalasnu na desetak sekundi, ali pazite masa ne sme da bude tečna )

Manji pekač, 20cm X 20cm ili sličnih veličina, premazati puterom ili prekriti pek papirom. 

Pripremljen rolat podeliti na onoliko rolnica na koliko želite da ih imate. U moj pekač je stalo 9 rolnica, što znači ja sam moj rolat isekla na 9 manjih parčića. Svako parče staviti u pekač sa razmakom između jer rolnice će još da narastu i tokom stajanja i tokom pečenja.

Pokriti i ostaviti da testo još jednom naraste.  Peći ih u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 20 do 25 minuta.

Dok se rolnice peku, pripremite namaz od krem sira, prah šećera i vanile tako šo ćete umutiti malom žicom sve zajedno da nema grudvica. Ako vam je gusto, dodati pola kašičice mleka, ali ovaj namaz ne sme da bude redak.

Izvaditi ispečene rolnice, sačekati vrlo kratko i kašikom premazati namaz dok je još vruće.

Skuvati kafu ili čaj i poslužiti ih tople. Odlične su i kad su sobne temperature a nama ove dve, koje su preostale, biće doručak uz šolju mleka.

Ja ću ih sutra ujutru samo kratko zagrejati, jer baš ne volim hladno pecivo, pa koje god da je.

Aleksandra, od ❤ ti hvala na ovom receptu.

Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар