недеља, 20. новембар 2022.

Paradajz čorba sa šampinjonima

 Sinoć smo bili na lovačkoj večeri, jelo se malo više i kasnije nego občno i danas je moralo da se napravi nešto lakše.

Izbor je pao na ovu čorbu jer sam imala šampinjone koje sam morala da iskoristim, bile su namenjene za nešto drugo, ali to će neki drugi dan tokom nedelje.

Sastojci: 1 osrednja glavica crnog luka, 2 kašike ulja, 2 veća čena belog luka, 450 do 500 g šampinjona, 750 ml temeljca, 450 ml kuvanog paradajza, po ukusu; suvi začin, so, biber, mešavina italijanskih začina,oko 25 g sveže izrendanog parmezana, sveže isečen peršun

Priprema: Na 2 kašike zagrejanog ulja, ispržiti da omekša sitno isečen crni luk. Dok se luk prži, očistiti i iseći šampinjone na velićinu koju vi volite. Beli luk očistiti i sitno iseći i sve to dodati u ispržen crni luk i pržiti sve zajedno dok pečurke ne ispuste svoju tečnost, oko 5 minuta.

Naliti supom ili vodom sa povrtnim buljonom, dodati kuvani paradajz, začini po vašem ukusu,so i biber i ako je potrebno vrlo malo šećera, ako je kuvani paradajz kiseo. Ja volim da mi je čorba po malo ljutkasta pa dodajem 1 kašičicu ljutog prea od paprika, koji ovde kupujem u  turskoj prodavnici a vi možete dodati i kašiku ajvara ako nemate ovaj pire.

Pustiti da sve to provri, smanjiti temperaturu, poklopiti i kuvati na slabijoj vatri oko 20 do 25 minuta.


Pred služenje posuti sitno isečenim peršunom, dodati sveže izrendan parmezan sir i poslužiti toplo uz hleb sa belim lukom ili šta vi već volite.
Ja sam imala i malo mladog luka pa sam to sitno iseckala i posula zajedno sa peršunom.


Prijatno!!!

U kući je bila i štrudla koja je ostala od prekjuče i danas sam je samo malo zagrejala u rerni i to nam je bila poslastica posle ručka.



Нема коментара:

Постави коментар