среда, 9. новембар 2022.

Marinirana karfiol salata

Odlična salata koja može da bude samostalni vege obrok ili kao prilog uz pečenu ribu ili meso..


Sastojci za preliv: 100 ml maslinovog ulja, 50 ml ili po ukusu, vinskog sirćeta, 1 kašičica dijon senfa, 2 čena sitno isečenog belog luka, 1 kašika italijanskog začina, po ukusu soli, po ukus sveže samleveni biber
Sastojci za salatu: 1 glavica karfiola, 75 g iseckanih maslinki, 200 g paprike iz turšije, 1 crvena paprika, 1 manja glavica ljubičastog luka, 2 do 3 rotkvice, 2 pune kašike sitno sečenog peršuna

Priprema:  Karfiol očistiti, oprati i iseckati na sitne komadiće. Ako kojim slučajem ne volite svež karfiol onda ga vrlo kratko skuvati na pari. Mi volimo da ga jedemo svež karfiol jer je hrskav i blagog ukusa.

Sve sastojke iseckajte i dodajte zajedno sa karfiolom u veću zdelu.
Sastojke za preliv ( po želji u preliv se mogu dodati i 2 kašike sveže izrendanog parmezana, ja nisam jer mi je trebala posna salata ) sipati u zdelu i umutiti viljuškom.

Italijanski začin se može kupiti gotov ili ga sami napravite ovako.
Preliti preko karfiola i izmešajte, pokriti sa providnom folijom i ostavti najmanje pola sata u frižider da se ukusi sjedine.

Salatu poslužiti uz meso, ribu ili kao samostalni obrok.


Prijatno!!

1 коментар:

  1. Svi vasi recepti su jednostavno simfonija za oci a verujem i za nepce. Ovo definitivno pravim. Puno hvala. Jos imamo dzem od sljiva sa farme gde ste me prosle godine poslali, iako sam i ove godine pravila ali sam kupila na Highland Farm kao proslih godina. Medjutim, vase su bas bile za pekmez. Za iducu godinu moram da trazim :))
    Imajte lep zimski dan

    ОдговориИзбриши