петак, 11. новембар 2022.

Pečena muškatna tikva sa semenkama od suncokreta ( Roasted Butternut Squash in Salsa Verde )

Može da vam bude prilog uz pečeno meso ili vege ručak.


Sastojci: 1 veća muškatna tikva, 50 ml maslinovog ulja, po ukusu morska so i sveže samleven biber, pola kašičice dimljene paprike, 2 do 3 čena pasiranog belog luka, 10 g tostiranih pinjola, 10 g tostiranih semenki suncokreta, 1 do 2 pune kašike sitno iseckanog peršuna i bosiljka

Priprema: Tikvu oprati, oljuštiti i očistiti od semenki.
Iseći na veće kockice, preliti sa maslinovim uljem,posoliti, pobiberiti i posuti sa mlevenom dimljenom paprikom i isipati na pleh, prekriven pek papirom ali da ne bude na gomili, nego rasporediti svuda po plehu.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 minuta ili dok vam tikva ne omekša i onda isključiti donji grejač i uključiti samo gornji grejač da tikva porumeni.

Dok se tikva peče, istostirati pinjole i semenke suncokreta i kad se malo prohlade, grubo ih iseći.
Peršun i bosiljak sitno iseckati a beli luk ispasirati ili sitno iseckati.
Sve to staviti u jednu veću zdelu.

Ispečenu tikvu,zajedno sa uljem, sipati u zdelu gde su pinjoli i vrlo pažljivo promešati sve zajedno.
Ostaviti da odstoji najmanje desetak minuta da se ukusi sjedine.
Poslužiti toplo a može se jesti i sobne temperature.

Prijatno!!

Нема коментара:

Постави коментар