четвртак, 10. новембар 2022.

Čatni od belog luka

Beli luk obožavam, oduševila sam se kad sam videla ovaj recept, sa njim vas vodim u daleku Indiju


Sastojci: 2 velike glavice belog luka, 65 do 125 ml ulja, 2 kašičice mlevene ljute paprike ( ili po vašem ukusu), 1/2 kašičice kurkume, 1 1/4 kašičice mlevenog koriandera u prahu, 1/2 kašičice semenke cumina, po ukusu soli

Priprema:  Očistiti beli luk,i napraviti pire od njega u avan ili pomoću noža, tako što ćete ga sitno iseckati i smrviti stranom noža i nastaviti da ga seckate, taskođe možete ga pasirati onom spravicom za beli luk.

U plići tiganj sipati ulje, zagrejati ga na osrednjoj temperaturi i dodati cumin koji ste prethodno malo smrvili u avan, pržiti u ulju vrlo kratko, dodati sve ostale začine ( kurkumu, mlevenu papriku,prah koriandera) i pržiti vrlo kratko,( pazite da vam ne izgori, jer paprika kad izgori bude gorka) sipati nekoliko kašika vode, dobro promešati, da vam se začini,koji su se zalepili prilikom prženja,odvoje od dna i sjedine sa vodom.Pržiti dok vam, skoro, voda ne uvri.

Dodati pire od belog luka propržiti, smanjiti temperaturu i pržiti oko dvadesetak minuta. Ja sam dodavala još po malo vode i povremeno promešajte, da vam pire ne izgori.
Ovde je vrlo važno da se dugo krčka u ovim začinima.
Gotov čatni posoliti po ukusu,ohladiti i sipati u teglicu i držati u frižidferu.

Ovaj čatni vam može poslužiti kao sos za špagete ili prilog uz pečeno ili kuvano meso ili kuvani krompir.
Boja čatnija će vam zavisiti od paprike koju koristite.

Prijatno!!

Нема коментара:

Постави коментар