петак, 31. март 2023.

Kako najlakše očistiti lešnike

 


Sastojci: po potrebi voda, 1 puna kašika sode bikarbone, po potrebi lešnici

Priprema: Obično svi imamo problema kako najlakše i najednostavnije očistiti lešnike od ljuske/ braon kožice.
Ja sam godinama pekla u rerni i dok su tople stavljala u krpu i trljanjem skidala kožicu ili između dlanova i ne pitajte me koliko sam se puta dobro opekla trljajći ih. i pored tog trljanja nije mi uvek uspelo da skinem svu kožicu sa njih.

Pre neki dan pričam sa prijateljicom na telefonu i kaže mi kako je očistila kg lešnika bez i malo muke...ja sam se zapanjila i ispričam joj kako ja to radim i kako sam svaki put mrzela kad sam morala to da radim...evo njenog trika, probajte, možda vam se i dopadne ovaj način.

U veću šerpu sipati vode, količina zavisi od količine lešnika i pustiti da voda provri, dodati jednu punu kašiku sode bikarbone, pazite počeće da se peni i u to dodati lešnike i kuvati ih oko 5 minuta.

U đevđir ili cediljku procediti lešnike i preko pustiti lledenu vodu iz česme kao tuš, da curi preko lešnika, kožica će se sama skidati sa njih. Za one koje neće, možete rukom skinuti.
Ocediti od vode, rukom izvaditi lešnike a kožice ostaviti u đevđir da možete lakše da ih pokupite i bacite u đubre. Lešnike staviti na pleh i peći ih u rerni na 175°C oko 15 minuta ili do vam ne zamirišu i ne porumene.
Ostaviti da se ohlade i samleti ili ih ostaviti cele pa ih po potrebi mleti.


Nadam se da će ovaj metod nekom pomoći, meni jeste.

Srećno!!!

Нема коментара:

Постави коментар