петак, 10. март 2023.

Shakshuka

 Vrlo čudno ime nekog jela ali je izuzetno ukusno. Podseća me na naš bećar paprikaš, ali zbog začina koji se koriste ima drugačiji ukus..ja sam ga pravila puno puta ali i na neke drugačije načine..

Sastojci: 1 konzerva paradajz pelata od 800 g,250 ml kuvanog paradajza, 4 jaja, 50 ml maslinovog ulja, 3 čena sitno iseckanog belog luka, 2 paprike, 1 glavica crnog luka, 1/2 kašičica mlevene dimljene paprike, 1 kašičica cumina, 1/2 kašičice šećera, so i biber po ukusu, 1 kašičica mlevene paprike, 1/2 kašičice ili po ukusu tucane ili mlevene ljute paprike, izmrvljen feta sir, ne mora, peršun ili korijander za posuti preko jela.

Priprema: U veći i dublji tiganj sipati ulje koje koristite i na zgrejano ulje dodati stnije sečen crni luk. Dok se luk prži, oprati, očistiti paprike od semenki i iseckati na kockice kolike vi volite. Ja sam stavila 1 crvenu, 1 žutu i 2 ljute paprike da se prže.

Najbolje je koristiti konzervirani paradajz u celom komadu pa ga vi isecite na kockice.

U tiganj dodati sitno isečen bel luk, pržiti samo da zamiriše i onda dodati sve začine i njih pržiti vrlo kratko i tek na kraju sipati paradajz zajedno sa sokom i kuvanim paradajzom, smanjiti temperaturu i krčkati dok ne počne da se zgušnjava, ali ne sme da bude bez soka jer će se "uhvatiti" za dno tiganja. Povremeno promešajte. Probajte da li je potrebno još nešto od začina.

Odozgore napraviti mala udubljenja i u svako udubljenje razbiti po 2 jaje. Poklopii i krčkati dok belanac ne pobeli a žumance bude rovito. Ako vam je lakše, možete da stavite i u renu da se jaja zapeku. Meni je mnogo lakše na ringli ali ja potpuno smanjim temperaturu i ostavim da se jaja poširaju u soku od paradajza. Blago posoliti i pobiberiti i poslužiti sa nekim domaćim hlebom. Posuti sečenim korijanderom ili peršunom i po želji posuti izmrvljenom fetom

Ovo jelo se može poslužiti za ručak ili večeru, što god vama više odgovara.


Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар