четвртак, 30. март 2023.

Cimet pletenica sa kuvanim testom

 Pravila sam puno puta slatka i slana testa sa ovom poznatom metodom tangzhong, ili sa starterom od kuvanog testa. Zaista su ova testa drugačija od običnog testa a nasjličnije mi je brioche testo,koje ja obožavam i zaista uživam da ga mesim i ako  je potrebno malo duže da se mesi, ali meni to čini zadovoljstvo, a za one, koji ne vole da mese, to sve može da odradi kuhinjski robot.


Sastojci za kuvano testo / tangzhong starter: 120 ml mleka 23 g brašna

Sastojci za testo: Cela količina kuvanog testa, 7 g suvog kvasca, 40 g šećera, 300 g brašna, 2 cela jajeta, polovina od 1 blago umućenog a pola ostavite za premazivanje testa, 90 g omekšalog putera 1 kesica vanile, 50 g suvog grožđa

i još: 40 g omekšalog putera, 100 g braon šećera, 1 puna kašika cimeta ili po ukusu, listići badema, polovina umućenog jajeta i 1 kašika mleka 

Priprema: Ako vam je suvo grožđe mnogo suvo, potopite g u nekoliko kašika vrele vode i ostaviti da omekša. Pre upotrebe ocediti ga od tečnosti. Ja nisam imala potrebu da to radim jer naše suvo grožđe je meko i ja sam koristila svetlo suvo grožđe.

U hladno mleko razmutiti brašno  i kuvati dok ne dobijete masu koja liči na puding, stalno mešajući. Ostaviti da se ohladi da bude mlako. U ohlađeno testo dodati 2 cela jajeta i polovinu trećeg i umutiti žicom sve zajedno, sipati u prosejano brašno. Ja u moja testa ne dodajem so jer koristim slani puter tako da mi baš super izbalansira testo.

Prosejati brašno, dodati suvi kvasac, šećer, vanilu i ostaviti sa strane. Kad ste sipali kuvano testo sa jajima, dodajte oceđeno suvo grožđe i zamesiti testo, koje nije baš naj idealnije kad se zamesi, ali sada ćete dodati omekšali puter isečen na kockice i sjedinite testo sa puterom. Ako mislite da vam je lakše, suvo grožše možete dodati tek posle mešenja testa sa puterom. Zavisi šta je kome lakše, ja sam ga stavila odmah sa kuvanim testom.

Umešeno testo premazati sa malo ulja i vratiti nazad u vanglicu da naraste. Ovo testo iz nekog razloga ne raste brzo kao obično testo ( mislim da je to zbog toga što nema tečnosti u testu već samo jaja )  i ako ja sva testa stavljam u zagrejenu rernu, trebalo mu je oko sat i 45 minuta da naraste, tako da ne paničite ako vidite da testo sporo raste.

Naraslo testo možete da premesite i da ostavite u frižider preko noći, 8 sati a može stajati u frižideru i do 48 sati.

Ovo je idealno testo za jutarnje pecivo, koje ćete samo da oblikujete ujutru, ostavite da naraste u kalupu i pecite tako da ćete imati sveže pecivo za doručak.

Ja sam moje testo zamesila ujutru a pekla sam ga posle podne, neki drugi put ću ga zamesiti uveče a peći ujutru.

Rastanjiti testo oko pola cm debljine, premazati omekšalim puterom posuti braon šećerom i cimetom i zaviti u rolat, koji ćete preseći oštrim nožem na pola i pažljivo prebaciti presečene rolate jedan preko drugog pazeći da su sečene strane uvek gore.

Ja sam koristila kalup veličine 33cm X 10cm a može da se koristi i manji kalup za hleb, ali će onda pletenica biti mnogo višlja. Možete posle završnog prebacivanja rolata zaviti u krug i sastavite krajeve zajedno. Meni se više dopalo ovako kako sam ga pripremila. Kalup prekriti pek papirom jer ćete mnogo lakše izvaditi pletenicu iz kalupa.

Pokriti i ostaviti da testo još jednom naraste.

Naraslo testo premazati onom polovinom jajeta koje ste ostavili na stranu uz dodatak malo mleka, posuti seckanim bademima i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 do 30 minuta.

Ispečenu pletenicu izvaditi iz kalupa, pažljivo otkloniti pek papir i ostaviti da se ohladi...mi nismo baš nešto bili mnogo strpljivi tako da smo je sekli dok je bila mlaka.Posuti prah šećerom pred služenje.

Meni je ovo idealno ujutru za doručak uz šolju mleka ili uz nes kafu, pošto ja ne pijem nes ja prvo popijem moju tursku kafu pa tek kasnije doručkujem...

Ovo testo se može praviti na puno načina i svaki jedan način je lep, bar meni...


Prijatno!!!





Нема коментара:

Постави коментар