субота, 4. март 2023.

Pogača / pita sa sirom

 Iskreno ne zna, ni da li je pita ni da li je pogača, ali je toliko ukusno da je možete jesti uz ručak ili samostalnu za doručak...


Sastojci za testo: 500 g brašna, 1 kašičica soli, 125 g otopljenog putera, 9 g suvog kvasca, 1 kašičica šećera, 100 ml toplog mleka, 200 g kefira, 2 žumanca

Sastojci za fil: 250 g rikota sir, 100 g kremastog kravljeg sira, 4 struka mladog luka ili ako ga nemate može i peršun 50 g omekšalog putera, 1 belance, so po ukusu

i još: 1 belanac, semenke po izboru, 4 maslinke a i ne mora

Priprema: Prosejati brašno ( ja uvek prosejem više brašna, odvojim koliko mi treba za recept a ostatak ostavim sa strane za doradu testa, ono što mi ostane vratim nazad )

Gledajte da su vam sve namirnice sobne temperature. Zagrejati mleko, dodati kašičicu šećera, kvasac i kašiku dve brašna, izmešajte i osavite da vam se kvasac podigne.

U veću vanglicu sipati nadošli kvasac, kefir, 2 blago umućena žumanca, puter i polako dodavti brašno, mešajte varjačom a kad više ne možte varjačom onda zamesiti rukom. Testo vam treba da bude meko i glatko, kad pritisnite odozgore da se testo vrati nazad. Premađite sa vrlo malo ulja ili otopljenog putera, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo lpo naraste. Koliko će brzo testo narasti, zavisi od toplote prostorije. Ja moje obično stavim u prethodno zagrejanu rernu, koja je mlaka.

Dok testo raste pripremite fil. Obe vrste sira izmešjte, dodajte belance i posolite onoliko koliko volite da vam je fil slan. Mladi luk ili peršun oprati, osušiti i iseći na sitno. Ko ne voli peršun ili mladi luk i ne mora stavljati, može samo sa sirom.

Naraslo testo isipati na radnu površinu i podeliti na 2 dela, oblikovati u kuglu i ostaviti kratko da se testo odmori jer se mnogo lakše tanji.

Rastanjiti jedan deo u pravougaonik oko pola cm debljine, premazati sa polovinom omekšalog putera, posuti sa polovinom sira i posuti seckanim mladim lukom. Zaviti u rolat, spojiti ivice testa po dužini i odseći krajeve ( to će vam biti cvetovi ) Krajeve ostaviti sa strane a rolat iseći na  9 istih trouglića. Sad tako isto uraditi i sa drugim delom testa.

Uzeti tepsiju prečnika 28cm, podmazati tepsiju omekšalim puterom i naređati isečene trouglove a ostaviti 4 trouglova za sredinu testa. U sredinu staviti 4 kraja koje ste odsekli od rolata a iuzmeđu staviti preostalih 4 trouglova. U krajeve od rolata možete staviti po jednu maslinku. Pokriti i ostaviti pola sata da testo pouni tepsiju. Premazati umućenim belancetom u koje ste dodali nekoliko kapi mleka i ulja, posutu semenkama po vašem izboru i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 185°C oko 40 minuta ili dok vam ne porumeni onako kako vi volite. Pazite da je ne prepečete a uostalom vi najbolje poznajete svoju rernu.



Pečenu pogaču ostaviti na žici da se ohladi i pred služenje kidajte je rukama, nikako seći nožem. Meka je kao pamuk i jednostavno se topi u ustima.


Prijatno!!!!



1 коментар: