четвртак, 16. март 2023.

Povrtna čorbica sa sočivom

 Retko kuvam sočivo i zaista ne znam što ga ne kuvam češće, em zdravo, em nije skupo a može se napraviti na stotine načina...kod nas danas na kašiku....

Sastojci: 50 ml ulja, 1 veča glavica crnog luka, 2 šargarepe, 1 koren peršuna, 1 paprika, 3 čena belog luka, 225 g šampinjona, 1 kašičica kurkume, 1 kašičica cumina, 1 kašičica dimljene paprike, 200 g sočiva, 300 ml kuvanog paradajza, 1. 5 l supe ili vode, 1 kašika ili po ukusu, suvog začina, 300 g pilećih karabataka bez kostiju, biber i so po ukusu, nekoliko ljutih feferončića za one koji vole da se malo zaljute, iseckan svež peršun

Priprema: Sočivo očistiti isprati pod mlazom hladne vode i ostaviti ga najmanje 4 sata u hladnoj vodi a može i preko noći. Na ovaj način će se skuvati mnogo brže.

Meso oprati, osušiti iseći na kockice i posuti začinima za piletinu. Ostaviti sa strane.

U veću šerpu sipati ulje koje koristite i kad se zagreje dodati pripremljenu piletinu i samo je propržiti da porumeni. Izvaditi i ostaviti sa strane. U isto ulje dodati sitno isečen crni luk, malo posoliti i pržiti dok ne omekša a u međuvremen dodati šargarepu i koren peršuna, koji ste prethodno očistili i isekli na kolutiće i pržiti zajedno sa lukom, dodati sitno iseckan beli luk ina kraju dodati papriku, kratko propržiti pa dodati šampinjone koje ste prethodno očistili i isekli na manje komade ako su velike, ako su manje, preseći ih samo na 4 dela te i njih kratko propržiti i vratiti piletinu nazad u šerpu. 

Dodati sve začine koje koristite, naliti kuvanim paradajzom, ( ako je paradajz kiseo, dodati pola kašičice šećera )  dodati oprano i očišćeno sočivo i naliti prvo sa 1l vode ili supe pa ako vam nije dovoljno, dodajte još onoliko koliko želite da vam je čorba gusta...mi volimo da je osrednje ni gusta a ni mnogo retka.

Kuvati dok se sočivo ne skuva ali i ne raskuva. Pred kraj probajte da li je još nešto potrebno od začina i pred služenje posuti sitno isečenim peršunom.

Čorba se može napraviti i bez mesa da bude posna pa umesto supe možete koristiti povrtni bujon koji ste razmutili u običnoj vodi.


Prijatno!!!



Нема коментара:

Постави коментар