среда, 1. март 2023.

Burek sa sirom

 Kad smo mi došli u Kanadu, a to je bilo pre 48 godina nigde nije bilo da se kupi naš burek pa smo se snalazili kako smo god znali i umeli dok  i jedan od tih načina je i ovaj i to nam je bila odlična zamena za domaći burek...sve do osamdesetih godina kad je naš čovek otvorio pekaru i počeo da pravi burek, e to je bila velika radost za sve nas.

Meni je ovo burek na brzinu a kad hoću pravi burek e onda idem kod Makedonca i kupim baš onakav kakav se pravi u Makedoniji...za mene lično, makedonski burek je najlepši burek od svih i obično kupujem za mene sa mesom a za muža sa sirom..

Sastojci: 450 g kora za pitu, 250 ml kisele vode, 100 ml ulja, 1 manja kašičica soli, oko pola kg sira

Priprema: Ja sam koristila kore koje kupujem ovde u supermarketu i zovu se 7days phyllo medium...pogledajte sliku dole, a vi koristite kore koje imate.


Sir izmrviti viljuškom i ostavite na stranu. Ja sam koristila feta sir a volela bih da imam neki malo blaži sir ali nemam.

U zdelu sipati kiselu vodu, ulje i malu kašičicu soli i mešajte dok se so ne otopi. Ko želi, umesto ulja može da koristi i mast, samo je otopite prvo.

Tepsiju veličine 22cm ili sličih veličina premazati sa malo ulja po dnu i stranicama. U mom pakovanju ima 11 kora, uzeti 1 koru i staviti na dno tepsije da pokrije celo dno a krajevi neka vise, blago premazati smesom od kisele vode, staviti drugu koru ali sad neka bude unakrst od te da krajevi od kora budu svuda okolo tepsije podjednako i nju blago premazati sa kiselom vodom i ulje i sad staviti i treću koru, premazati i posuti sa malo sira,  ( gledajte da imate dovoljno da pospete 9 kora i još malo da ostane ekstra ) staviti sledeću korui nju premazati i posuti sirom. Sve kore koje stavljate u tepsiju neka vise preko tepsije. Kad ste završili sa korama, sad od te zadnje kore uzmite ivice koje vise i prebacite ih svuda okolo preko sira, premazati sa vrlo malo kisele vode i ulja, onda od sledeće kore isto prebacite preko tih kora, premazati i posuti sa vrlo malo sira...meni je ostalo vrlo malo sira tako da sam jedva imala da pospem dva puta preko kora koje su visile. Nastavite sa svim preostalim korama da ih presavijate preko prethodnih kora koje ste već presavili i obavezno premazati sa kiselom vodom i uljem. Tako i odozgore kad ste završili sa preklapanjem svih kora.

Dok to radite, uključit rernu da se greje na 200°C, moja rerna je veoma jaka i ja sam je uključila na 185°C sa ventilatorom. Staviti urek da se peče i peći oko 20 minuta ili dok vam lepo ne porumeni, izvdite iz rerne i okrenite pažljivo burek, tako ono što je bilo dole sada neka bude gore i pecite još desetak minuta dok lepo ne porumeni.

Fotkice pripreme nemam jer nisam planirala da pišem ovaj recept, ali pošto je puno vas pitalo kako sam napravila onda mi je lakše napisati recep nego svakom posebno pisati.

Izvaditi pečen burek okrenuti ga ponovo na gornju stranu kratko ohladiti, iseći na parčiće i poslužiti uz jogurt a mi smo ga jeli sa domaćim kiselim mlekom.


Ako želite da vam je burek tanji koristite veću tepsiju, mi volimo da je malo deblji, baš kao što je ovde na ovoj fotki.


Prijatno!!!!



2 коментара:

  1. Dobar dan Pomoravka, bas me je privukao ovaj post i morala sam da se javim. Kao prvo jako sam se iznenadila da ste vec 47 godina u Kanadi a da tako besprekorno pisete i priicate nas jezik, Zaista za svaku pohvalu. A sto se tice bureka, u pravu ste, ja jos nisam naletela na pravi burek osim onih uvijenih bosanskih sirnica (ne daj Boze da kazes burek sa sirom). Mi smo ovde 27godina ali ko mog niskog bureka nigde nema, ehhh. Rado citam sve vase objave, neumorni ste, svaka cast Puno pozdrava Vama i suprugu salju Sneska i Filip

    ОдговориИзбриши
  2. Sneška moja draga, odavno te nisam videla a baš bih volela..ti živiš u Oakville, provozajte nekad do Burlingtona, ima divan makedonski burek kod Marko's Bakery, zaista dobar, bar meni za sada najbolji koji sam jela na ovim prostorima, niški nisam nikad probala tako da ne znam...evo ti adresa: 3500 Fairview St #4, Burlington, pa probaj njegov, ja obožavam sa mesom...ako voliš više testa možeš da naručiš sa manje nadeva a više testa ( dupla kora ) pa mi se nekad javi da mi kažeš kako ti se sviđa...puno vas pozdravljam i nadam se da se skoro vidimo.

    ОдговориИзбриши