понедељак, 10. јул 2023.

Uštipci sa sosom od jabuka

Uštipke sam od uvek volela, ne pravim ih često baš zbog tog prženja, ali po nekad se može priuštiti i taj "greh"


Sastojci: 320 g brašna, 10 g prša za pecivo, 2 g sode bikarbone ( 1/2 kašičice ), pola kašičice cimeta, pola kašičice mlevenog morskog oraha ( nutmeg ), 1/4 kašičice mlevenog klinčića, 250 ml pirea od jabuka ( kod mene je bilo oko 280 g ), 2 L jaja, 100 g šećera, 25 ml ulja, 1 / 2 kašičice vanile, 60 ml sok od jabuka, 65 ml mleka, 1 veća jabuka, ulje za prženje

Priprema: Brašno, cimet, klinčić,muškastni orah i prašak za pecivo prosejati zajedno i staviti u veću zdelu.
Jaja umutiti sa šećerom,vanilom i uljem.
Pire od jabuka izmešati sa sodom bikarbonom.
Mleko i sok od jabuka izmešati zajedno.
U prosejano brašno dodati umućena jaja, pire od jabuka i izmešati i na kraju dodati mleko i sok od jabuka i sjediniti sve zajedno.
Trebate dobiti gustu masu u koju ćete dodati jednu jabuku, koju ste očistili i isekli na sitne kockice.

U dublji tiganj, ili šerpu sipati ulje i zagrejati ga, ne sme da bude prevruće, jer će uštipci da brzo porumene spolja a unutra će ostati gnjecavi, a ako nije dovoljno zagrejano, onda će vam uštipci popiti previše ulja i biće masni.

Masu sipati kašičicom, ja sam koristila onu najmanju kašičicu za sladoled, prethodno je zamočite u toplo ulje i onda sa njom vadite masu i spuštajte u zagrejano ulje.

Pržiti ih dok jedna strana ne porumeni, neki će se okrenuti sami, neke morate vi da okrenete i gledajte da ih pravite što manje, jer će bolje da vam se isprže.

Ispržene uštipke stavljati na papir da upije višak masnoće i po želji,posuti ih prah šećerom zamirisan vanilom ili ih uvaljati u šećer pomešan sa cimetom.
Poslužiti ih tople.

Nama su bile još bolje sledećeg dana i od ove količine ćete dobiti oko 40 uštipaka, u zavisnosti od veličine koje ih pravite.
Ovi uštipci nisu šuplji i flafasti kao što su sa kvascem, ali su izuzetno ukusni i nama su se baš dopali.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар