уторак, 18. јул 2023.

Paradajz čorba

 Juče smo bili kod prijatelja na ručak, imali su pečenu prasetinu i ono što im je ostalo podelili su sa svima nama po malo tako da smo je i danas imali za ručak uz salatu od našeg kupusa iz bašte.Pored toga smo morali da jedemo i nešto i "na kašiku" jer smo navikli na nešto čorbasto i izbor je pao na paradajz čorbu,  moram da iskoristim flaširani paradajz od prošle godine jer uskoro nam stiže i ovogodišnji paradajz...Svako od nas kuva paradajz čorbu na svoj način, ja je kuvam na nekoliko načina i jedan od tih naćina je i ovaj.


Sastojci: 1 l gustog kuvanog paradajza, 1 veći batat, 1 veća ili 2 manje glavice crnog luka, 3 čena belog luka, 1 l supe ili vode, , 1 puna kašika sečenog svežeg bosiljka, 1 kašičica šećera,  1 kašičica suvog italijanskog začina, 1 kašičica ljute mlevene paprike ili po ukusu, 1 kašičica suvog začina ili po ukusu, so, biber, maslinovo ulje

i još: prepečeni hleb, 100 ml pavlake za kuvanje ( ne mora ) 25 g izrendanog parmezana, svež bosiljak

Priprema: U šerpu  sipati ulje i na zagrejano ulje dodati sitno isečen crni luk, pržiti dok ne omekša. Batat oljuštiti i iseći na kockice i dodati na proprženi luk, zajedno sa sitno isečenim belim lukom, smanjiti temperaturu i pržiti dok batat ne omekša. Dodati ostale sastojke; kuvani paradajz, sitno isečen bosiljak, suvi začin, šećer, ljutu mlevenu papriku, italijanski zažčin, naliti supom ili vodom, posoliti i pobiberiti i pustiti da se sve zajedno kuva nekih desetak do 15 minuta. Štapnim mikserom ili u blender samleti sadržaj u šerpi.

 U samlevenu čorbicu sipati pavlaku za kuvanje, izrendani parmezan sve promešati i vratiti nazad na ringlu samo da se kratko zagreje. Pred služenje probati da li je još nešto potrebno od začina.

Ja ovog puta nisam koristila pavlaku za kuvanje jer je nisam imala. 


Sipati vruću čorbicu u vruće tanjire ( ovo sam naučila od moje prijateljice koja je godinama živela u Engleskoj pre mnogo godina dok još nije bilo svuda centralno grejanje, oni su svoje tanjire koje su koristili, grejali u rerni da bi im hrana bila što duže topla dok su ručali ili večerali.Ona to i dan danas radi, greje tanjire na niskoj temperaturi u rerni i onda nam služi ručak u njima ) preko staviti izrendani parmezan i ako koristite tostirane kockice hleba staviti preko parmezana, još malo parmezana preko kockica hleba, posuti seckanim bosiljkom i poslužiti toplo.

U ovakve čorbe sam, dok su deca bila mala i nisu mnogo volela pojedina povrća, zamaskirala to povrće i oni, ne znajući, pojedu ih u slast. Ta navika mi je ostala i dan danas i dalje to isto radim i ako i muž i ja jedemo sve vrste povrća. 


Prijatno!!!!


Нема коментара:

Постави коментар