недеља, 16. јул 2023.

Kolač sa kajsijama

Danas smo imali nama drage ljude na večeri i njihove goste i trebao mi je neki jednostavan vočni kolač...juče sam kupila mnogo lepe kajsije i izbor je pao na ovoj kolač.


Sastojci: 5 jaja, 75 g šećera, 75 ml ulja, 90 g brašna, 1 mala kašičica gustina, 1 kašika limunove korice, 30 ml limunovog soka, prstohvat soli, 1 kesica burbon vanile, 8 do 10 kajsija, prah šećer

Priprema:  Razdvojiti belanca od žumanca i ostavite ih da odstoje na sobnoj temperaturi.
( Jaja je mnogo lakše razdvojiti dok su hladna )
Brašno i gustin prosejati nekoliko puta. ( originalni recept traži brašno za torte / cake flour i ako imate to brašno, slobodno koristite to brašno )

Umutiti belanca i prstohvat soli u mek šne pa dodavati po malo šećera i mutiti na većoj brzini dok ne dobijete čvrst šne. Pošto se ovde ne koristi prašak za pecivo vrlo je važno da su belanca umućena penasto da bi imala što više vazduha u sebi i da se kolač što bolje digne.Ostaviti na stranu.
Mutiti žumanca i dodavati naizmenično ulje i limunov sok i na kraju dodati vanilu i koricu limuna ( ko želi, može da doda pomorandžin sok i pomorandžinu koricu )

Dodavati po jednu trećinu žumanaca u belanca i spatulom ih nežno, pokretima odozgore prema na dole umešati, zatim dodati trećinu brašna i tako isto nežno sjediniti i paziti celo vreme da sce to radite nežnim pokretima jer belanca ne smeju da vam padnu dok sve ovo sjedinite, i tako uraditi još dva puta.


Kolač možete peći u okrugloj ili četvrtastoj tepsiji veličine 25cm X 30cm, dobro podmazati sa puterom i prekriti pek papirom ili isprskati sprejom za pečenje i blago pobrašniti.
Sipati pripremljenu masu i poravnjati.
Odozgore poređati polovine ili četvrtine kajsija i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 do 25 minuta ili dok vam kolač blago ne porumeni.


Ostaviti pečen kolač da se dobro ohladi. iseći na parčiće, posuti prah šećerom i poslužiti a po želji možete dodati šlag ili sladoled od vanile.

Prijatno!!!


Нема коментара:

Постави коментар