петак, 14. јул 2023.

Mekani kolač sa ribizlama

Kolač koji je izuzetno lep, unutra se topi u ustima a spolja je hrskav...


Sastojci: 280 g brašna, 1 kesica praška za pecivo, 1/4 kašičice soli, 150 g šećera, 115 g omekšalog putera, 2 jajeta, 2 do 3 kapi limunovog ekstrakta ili korica od pola limuna, 125 ml mleka, 1 kašičica vanile ili 1 kesica vanilinog šećera, 300 g opranih i osušenih ribizli
Sastojci za posip: 40 g putera sobne temperature, 20 g braon šećera, 20 g šećera, 35 g brašna, 40 g ovsenih pahuljica, pola kašičice cimeta, 50 g ribizli

Priprema: Uključiti rernu na 175°C da se greje.Puterom ili sprejom za pečenje podmazati okrugli kalup za tortu od 22cm i ostaviti sa strane.
Omekšali puter, sobne temperature umutiti u penastu masu, zajedno sa šećerom, dodati jedno po jedno jaje i svaki putu umutiti prvo, pre nego što dodate sledeće.
Dodati mleko, nekoliko kapi limunovog ekstrakta ili koricu od pola limuna i vanilu ( ako koristite vanilin šećer dodati zajedno sa šećerom kad mutite puter ) i umutiti samo da se sve sjedini.

Brašno, prašak za pecivo i so izmešati sve zajedno pa prosejati.
Dodati masi od jaja i putera i umutiti samo da se sjedini sve zajedno.
Ja dodam sve u tečnu masu pa spatulom prvo sve sjedinim jer ne volim kad mi brašno leti dok sjedinjujem sa jajima i onda umutim sve zajedno.

Na kraju, dodati ribizle, koje ste očistili, oprali i osušili i spatulom, vrlo pažljivo, sjediniti sa testom.

Sipati u podmazan kalup, poravnjajte i ostavite sa strane. Sve sastojke za posip, osim ribizli, sastavite zajedno i vašim prstima sjedinite da dobijete mrvičasto testo.


Prstima kidati male sitne komadiće i pobacati ih po testu.Preko posuti ribizlama, ako nemate dovoljno ribizle, onda preskočite ovaj deo.Peći u prethodno zagrejanoj rerni oko 50 minuta. Probajte čačkalicom da li je kolač pečen, ako nije, pecite još 5 do 10 minuta.Meni je trebalo 55 minuta.

Izvaditi pečen kolač, ostaviti 15 do 20 minuta u kalupu da se ohladi.Skinuti obruč sa kalupa i ostaviti još desetak minuta da se ohladi.


Pažljivo skinuti dno sa kolača, preneti nekom većom spatulom na tacnu, posuti šećerom u prahu i poslužiti uz kafu ili čaj.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар