Sastojci za posip: 40 g putera sobne temperature, 20 g braon šećera, 20 g šećera, 35 g brašna, 40 g ovsenih pahuljica, pola kašičice cimeta, 50 g ribizli
Priprema: Uključiti rernu na 175°C da se greje.Puterom ili sprejom za pečenje podmazati okrugli kalup za tortu od 22cm i ostaviti sa strane.
Omekšali puter, sobne temperature umutiti u penastu masu, zajedno sa šećerom, dodati jedno po jedno jaje i svaki putu umutiti prvo, pre nego što dodate sledeće.
Dodati mleko, nekoliko kapi limunovog ekstrakta ili koricu od pola limuna i vanilu ( ako koristite vanilin šećer dodati zajedno sa šećerom kad mutite puter ) i umutiti samo da se sve sjedini.
Brašno, prašak za pecivo i so izmešati sve zajedno pa prosejati.
Dodati masi od jaja i putera i umutiti samo da se sjedini sve zajedno.
Ja dodam sve u tečnu masu pa spatulom prvo sve sjedinim jer ne volim kad mi brašno leti dok sjedinjujem sa jajima i onda umutim sve zajedno.
Na kraju, dodati ribizle, koje ste očistili, oprali i osušili i spatulom, vrlo pažljivo, sjediniti sa testom.
Sipati u podmazan kalup, poravnjajte i ostavite sa strane. Sve sastojke za posip, osim ribizli, sastavite zajedno i vašim prstima sjedinite da dobijete mrvičasto testo.
Omekšali puter, sobne temperature umutiti u penastu masu, zajedno sa šećerom, dodati jedno po jedno jaje i svaki putu umutiti prvo, pre nego što dodate sledeće.
Dodati mleko, nekoliko kapi limunovog ekstrakta ili koricu od pola limuna i vanilu ( ako koristite vanilin šećer dodati zajedno sa šećerom kad mutite puter ) i umutiti samo da se sve sjedini.
Brašno, prašak za pecivo i so izmešati sve zajedno pa prosejati.
Dodati masi od jaja i putera i umutiti samo da se sjedini sve zajedno.
Ja dodam sve u tečnu masu pa spatulom prvo sve sjedinim jer ne volim kad mi brašno leti dok sjedinjujem sa jajima i onda umutim sve zajedno.
Na kraju, dodati ribizle, koje ste očistili, oprali i osušili i spatulom, vrlo pažljivo, sjediniti sa testom.
Sipati u podmazan kalup, poravnjajte i ostavite sa strane. Sve sastojke za posip, osim ribizli, sastavite zajedno i vašim prstima sjedinite da dobijete mrvičasto testo.
Prstima kidati male sitne komadiće i pobacati ih po testu.Preko posuti ribizlama, ako nemate dovoljno ribizle, onda preskočite ovaj deo.Peći u prethodno zagrejanoj rerni oko 50 minuta. Probajte čačkalicom da li je kolač pečen, ako nije, pecite još 5 do 10 minuta.Meni je trebalo 55 minuta.
Izvaditi pečen kolač, ostaviti 15 do 20 minuta u kalupu da se ohladi.Skinuti obruč sa kalupa i ostaviti još desetak minuta da se ohladi.
Pažljivo skinuti dno sa kolača, preneti nekom većom spatulom na tacnu, posuti šećerom u prahu i poslužiti uz kafu ili čaj.
Prijatno!!!!
Нема коментара:
Постави коментар