недеља, 2. јул 2023.

Posna štrudla sa čajem

 Ovaj sam recept videla na Coolinarici pre 5-6 godina, kupila sam čak i čaj od kamilice da  napravim, čaj sam popila a štrudlu nikad napravila nisam, sve do juče, kad mi je bio potreban postan kolač za parastos prijateljeve supruge i setim se da bih mogla da je napravim...ako je i vi niste isprobali do sada,probajte je što pre jer je zaista izdašna i vrlo laka da se napravi. Nisam imala čaj od kamilice pa sam koristila čaj od lipe.


Sastojci za testo: 750 g brašna, 12 g suvog ili 30 g svežeg kvasca, 100 g šećera, 2 kesice vanilinog šećera, 375 do 400 ml toplog čaja, korica od limuna, 125 ml ulja

Sastojci za fil: 3 X 200 g mlevenih oraha, maka, rogača, 50 g šećera, 2 dobro pune kašike džema od kajsija, 1 kašika vrele vode

Priprema:  Prvo skuvati čaj od lipe. ja sam napravila čaj od 5 kesica  na pola litre vode, poklopiti o staviti  desetak minuta. Izvaditi kesice čaja i ako je čaj dovoljno ohlađen da mesite testo a ako nije ostaviti da se još ohladi. Prosejati brašno i ostaviti sa strane. U vanglicu sipati topli čaj, dodati kvasac, kašičicu šećera, 1 kašiku brašna, promešati i ostaviti da se kvasac podigne. U podignuti kvasac dodati ostatak šećera, ulje, vanilin šećer, limunovu koricu i dodavati po malo brašna i mešati varjačom. Kad je dovoljno gusto testo početi da mesite rukom i zamešeno testo doraditi na radnoj površini uz pomoć, ako je potrebno, dodavanjem po vrlo malo brašna. Testo treba da bude meko i da se ne lepi za ruke.Pokriti i ostaviti testo da raste dvadesetak minuta, premesiti još jednom i ostaviti da se testo udupla.

Dok testo raste napravite fil od čega volite. Ja sam pravila 2 od mlevenih oraha i 1 od džema posutu sitno iseckanim orasima i suvim grožđem. Odlična je i sa makom ali mene je mrzelo da meljem mak a rogač nisam imala.

U zdelu staviti 200 g mlevenih oraha, dodati šećet i promešati, dodati džem od kajsija ( meni je najbolji taj džem a vi stavite koji vi volite ) i prvo sjedinite sve zajedno, ako je pregusto dodati 1 kašiku vruće vode i sve sjediniti. Ostaviti na stranu.

Naraslo testo podelite na onoliko delova na koliko volite da su vam štrudle velike, ja sam podelila na 3 dela a sledeći put ću na 4 jer ja volim da su parčići mali, mada ni ovi nisu veliki. Svaki deo je oko 460 g. Premesiti testo, pokriti i ostaviti da testo kratko odmori. Rastanjiti testo u kocku debljine oko pola cm, premazati filom, podviti malo bočne stranice da vam fil ne iscuri i zaviti u rolat. Sad tako isto uraditi i sa preostalim testom. Zavijene rolate staviti na pleh, koji ste prekrili pek papirom. Ja stavljam pek papir i između rolatića jer ne volim da mi se zalepe jedna za drugu.

Izbosti štrudlu svuda, pokriti i ostaviti da testo još jednom naraste. Ne treba više od pola sata da testo naraste jer sada je baš toplo vreme. Narasle štrudle premazati umućenim uljem sa vodom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C  oko 45 do 50 minuta. Ako štrudle počnu previše da rumene, prekriti ih pek papirom.

Pečene štrudle izvaditi, kratko ih ohladiti, izvaditi iz pleha i staviti na žicu da se štrudle potpuno ohlade. Kad su dovoljno ohlađene iseći i poslužiti posute prah šećerom zamirisan vanilom. Ono što vam ostane zaviti u streč foliju i čuvati u frižideru. Ne znam kako se ova vrsta štrudle zamrzava, jer ja sam sve ovo nosila na parastos, ali ću uskoro napraviti za nas pa ću jednu zamrznuti ali ću je prethodno iseći na komade, između staviti pek papir pa vaditi onoliko koliko mi je potrebno za tu priliku.

Prijatno!!!!




Нема коментара:

Постави коментар