субота, 22. јул 2023.

Limunada od trešanja i svežeg bosiljka

Sirup od trešanja i bosiljka..znam, da su kod vas odavno prošle trešnje, ali kod nas je tek sada neka pristojna cena i mi smo ih se baš najeli ovih dana..Ako imate smrznutih trešanja. probajte ovu limunadu, možda vam se i dopadne.


Sastojci za sirup od trešanja: 500 g očišćenih trešanja, sok od 2 limete, desetak listova svežeg bosiljka, 100 g šećera, 250 ml vode
Sastojci za serviranje:  kockice leda, kolutovi limuna, sveže trešnje, listovi bosiljka

Priprema: U manju šerpu staviti vodu, šećer, trešnje i listove bosiljka.
Kuvati dok trešnje ne omekšaju i onda sa onom spravicom sa kojom gnječite krompir za pire, ispritiskati trešnje u šerpi, da ispuste boju i sok.
Kuvati dok se sav šećer ne otopi i sirup ne ođpočne polako da se zgušnjava.

Procediti sirup i kašikom ili varjačom ispritiskati trešnje da što više soka / sirupa isceditie iz njih.
U sirup dodati sok od limete, ostaviti da se ohladi i ohlađeno staviti u frižider da se dobro rashladi.

Da poslužite limunadu od trešanja, pripremite ovako.
Očistiti sveže trešnje od koštica.
U čaše, iz koji ćete poslužiti limunadu, staviti nekoliko trešanja, malo ih pritisnite sa kašikom, dodati listove bosiljka,kockice leda, kolutove limuna i sipati oko 50 ml sirupa od trešanja u svaku čašu ( količina sirupa zavisi od veličine čaše ) i vrlo polako sipati dobro rashlađenu mineralnu ili običnu vodu.
Ukrasiti sa kolutovima limuna, svežim bosiljkom i poslužiti odmah.

Količinu šećera odredite sami, može 150 g, ja sam se odlućila za manju količinu.
Količinu soka od limete takođe možete da promenite po vašem ukusu.
Takođe možete da celu količinu sirupa sipate u veći bokal, dodati sve što je potrebno i servirati iz bokala.


Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар