среда, 21. новембар 2012.

Slana pletenica

                                                  Za sve vas koji volite slana peciva



Sastojci:

1 kg brašna
2 kašike šećera
500 g mlevenog mesa
1 mala glavica crnog luka
6 jaja
500 ml jogurta ili mlaćenice
250 g putera
250 g sira
500 g spanaća
1 sveži kvasac ili 15 g suvog kvasca
50 g susama
ulje
biber i so

Priprema:

U manju šerpicu staviti jogurt ( ja sam koristila mlaćenicu ) da se zagreje, pazite da ga ne pregrejete,treba da bude mlako.

U drugu šerpicu staviti 100 ml mlake vode dosdati kašiku šećera i kvasac i sve dobro izmešati da se kvasac otopi i ostaviti na stranu da naraste.

U veću posudu za mešenje prosejati brašno i so,dodati kašike šećera i sve zajedno promešati,napraviti udubljenje u sredinu,dodati 4 blago umućena jaja, topli jogurt i nadošli kvasac,sve dobro varjačom promešati i istresti na radnu površinu i rikom dobro umesiti testo,dok ne dobojete meko i glatko testo.Oblikovati ga u loptu,premazati s nekoliko kapi ulja i vratiti u posudu u kojoj ste ga zamesili.Pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da raste oko pola sata.



Dok testo raste vi napravite nadeve za fil.

U tiganj staviti malo ulja i dodati sitno naseckan crni luk,pržiti ga dok ne postane staklast,dodati mleveno meso po vašem izboru ( ja sam koristila mešavinu svinjskog i telećeg ) i dinstati ga dok sva voda ne uvri. Začiniti po ukusu sa biberom i začinima koje koristite ( ja sam koristila vegetin papar mix i mix za svinjetinu ) i ostaviti na stranu da se ohladi.

Spanać oprati i iseckati na sitnije rezance. U dublji tiganj ili šerpu staviti malo ulja i zagrejati ga na osrednjoj temperaturi, dodati spanać i izdinstati ga dok mu voda ne uvri. Začiniti sa biberom i solju i ostaviti na stranu da se ohladi.

Sir izgnječite viljuškom, od preostalih dva jaja odvojiti žumanca od belanaca, belanca staviti u sir i sve sjediniti a žumanca ostaviti na stranu ( trebaće vam za premašvanje pletenica ).

Naraslo testo isipati na radnu površinu te ga premesite.Podeliti ga na tri potpuno iste jufkice i svaku jufkicu ponovo premesiti.



Uzeti jednu jufkicu i rastanjiti je na osrednju veličinu, na sredini jufkice narendati trećinu putera te je preklopiti kao što je pismo. Ponovo je rastanjiti  na osrednju veličinu ali ovog puta ne stavljate više rendani puter, znači samo prvi put i preklopiti je još jednom na isti način. Ostaviti je nazad u pobrašnjenu posudu u kojoj ste zamesili testo, tako uraditi i sa ostalim jufkicama.



Kada ste ih sve tri složili, uzeti prvu jufkicu i rastanjiti je srednje veličine i iseći je na tri jednake lente, i na svaku lentu u sredini staviti trećinu različitog nadeva.



Preklopiti jednu trećinu testa preko nadeva pa zajedno uviti u rolat.Tako uraditi i sa ostale dve lente.
Na isti način uraditi i sa ostale dve jufkice.

Znači ukupno trebate imati 9 rolata po tri od istog fila.



Tri različita rolata staviti jedan pored drugog i uplesti u pletenicu.

Staviti ih na pleh od rerne, jedan pored drugog, ili ako hoćete možete i svaki peći posebno,prekriti providnom folijom i ostaviti da naraste još pola sata, na toplom mestu.



Narasle pletenice premazati  veoma nežno sa žumacima, koje ste ostavili na stranu, umućenim sa dve kašike mleka.Posuti obilato sa susamom.



Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C oko 45 minuta ili dok vam fino ne porumene.

Prohladiti malo,iseći na šnite i poslužiti sa kiselim mlekom i jogurtom za doručak ili sa pivom za večeru ili u društvu sa prijateljima.



Ja sam pravila od ove smese dva rolata, baš su ispali ogromni i svaki sam pekla posebno, drugi put ću praviti tri rolata od cele smese.

Prijatno!!!!

2 коментара: