уторак, 6. новембар 2012.

Havajske ružice

      Nema onih koji ne vole ove ružice ili ti, gibančice.Deca ih obožavaju a idealne su za veća slavlja.             
 Podjednako su dobre i vruće i hladne.


Sastojci:

12 kora za gibanicu (deblje)
3 veća jaja
500 gr ricotta sira
500 gr feta  ( po želji može i manje )
200 ml sode vode ili mineralne vode
100 ml ulja



Priprema:

Umutiti žicom 3 jajeta, pa im dodati ricotta i izmrvljen feta sir, ali da ima bar po malo manje komadiće sira, promešati sa umućenim jajima, dodati kiselu vodu i ulje i sve dobro promešati.( Nemojte da vas začudi količina tečnosti )

Staviti koru po dužini i još jednu preko, da vrlo malo pokriju jedna drugu za otprilike prst, premazati ih kuhinjskom četkicom sa mešavinom ulja i vode ( moje kore su bile deblje zato sam ih mazala sa uljem i vodom, inače ne morate ), pa kutlačom sipati smesu preko kora, uvijati ih kao rolat i pre nego što dodjete do kraja druge kore, stavite i treću koru, premažite je smesom od vode i ulja, ne zaboravite da namažete tom uljanom smesom i ispod preklopa kora, da bi se zalepile jedna za drugu, opet sipati kutlaču, dve smese od sira ali ne do kraja kore, ostavite ne premazanu koru pri kraju, oko dva prsta, jer kada uvijete i treću koru da vam fil ne iscuri.



Zavijene rolne ostaviti sa strane dok radite ostale da se malo tečnost upije u kore.

Tako uraditi i sa ostalim korama,vodeći računa da imate dovoljno smese da premažete sve kore. Ako su vam rolati premekani, staviti ih sat vremena u zamrzivač da se malo zamrznu, lakše ćete ih iseći.

Na dasci za sečenje,početi sa prvom zavijenom rolnom, seći ružice oko 2-3 cm širine ( ja ih uvek sećem od prilike, ali kad su manji, lepši su za oko ) i redjati ih u podmazanu tepsiju ostavljajući razmak izmedju njih, da bi vam se svuda lepo ispekle, jer ako ih stavite jednu do druge, moraćete ih odvajati jednu od druge ( jer prilikom pečenja rolnice narastu ) i onda ne izgledaju lepo.

Ono što vam je ostalo u činiji od smese od sira, sve lepo pokupite spatulom i sipajte kašikom preko ružica, krajeva gde nema dovoljno smese.( ako ne ostane ništa sve je u redu )
Peći na 180*C oko 45 minuta u zavisnosti od rerne možda i do sat vremena,kad vam blago porumene onda su gotove.

Umesto malih ružica možete praviti i velike.Uzeti 6 kora, staviti jednu koru,,premazati sa smesom od sira,staviti drugu koru i nju premazati sa smesom od sira.Kada ste završili sa svih 6 kora,uraditi i sa drugih 6 tako isto.

Rolate  ( male i velike ) možete staviti u zamrzivač, zamrznuti ih oko sat dva,iseći na male ružice i peći ili napraviti više komada, iseći,staviti u kesu za zamrzivač i zamrznuti.Peći ih po potrebi i ne morate ih prethodno odmrzavati.




Prijatno!!!!


Нема коментара:

Постави коментар