уторак, 20. новембар 2012.

Kiflice sa žutim / slatkim krompirom

                                                     Finih i mekanih kifli nikad dosta.



Sastojci:

14 g suvog kvasca ili 30 g svežeg
250 ml tople vode
400 g pirea od žutog/slatkog krompira
100 g šećera
115 g masti
1 jaje
1 žumanac
kašičica soli
800 do 850 g brašna
100 ml otopljenog putera za premazivanje testa

Priprema:

Očistiti žuti krompir i iseći na manje kockice da se brže skuva.Naliti sa vodom i  skuvati krompir. Dok je vruć ocediti ga od vode i napraviti pire krompir bez bilo kakvih dodataka.Ostaviti da se ohladi.

U manju posudicu staviti suvi kvasac, jednu kašičicu šećera ( oduzmi od onih 100 g ) i toplu vodu i ostaviti na stranu da kvasac nadođe.

U veću posudu za mešenje staviti jaje, žumanac, omekšalu mast,šećer,so,pire od žutog krompira i nadošli kvasac i dodati 750g prosejanog brašna a ostalih 100 g stavite posebno i sve promešajte dok ne počne da se odvaja od stranica posude.Istresti na radnu površinu i mesiti dok ne dobijete glatko i mekano testo,koje se ne lepi za ruke,po potrebi dodavati ostatak brašna…meni je otišlo tačno 840 g brašna.

Oblikovati testo u loptu, premazati sa uljem,vratiti u posudu,pokroto sa najlonom i ostaviti da vam testo ispuni posudu u koju ste vratili testo.

Naraslo testo isipati na radnu površinu i još jednom premesiti.Testo podeliti na tri lopte, kod mene svaka lopta je bila oko 600 g.Sve tri lopte premesiti i dve ostaviti sa strane na malo pobrašnjenoj površini a treću rastanjiti na pobrašnjenoj radnoj površini u krug veličine 30cm i podeliti na 4 pa svaku četvrtinu na još 3 dela da dobijete 12 kiflica.

Otopiti puter i sa trećinom putera premazati sve komade rasečenog testa.

Uvijati u kiflice i stavljati na pleh,koji ste postavili papirom za pečenje.Tako isto uraditi i sa ostale dve lopte testa. Ostaviti ih da naraste dok se ne uduplaju,oko 40 minuta i peći ih u prethodno zagrejanoj rerni na 185*C oko 10 do15 minuta ili dok vam blago ne porumene.

Ohladiti ih i poslužiti.


Kiflice možete puniti sa džemom ili neka su vam prazne pa ih poslužiti za doručak ili večeru sa čašom mleka ili jogurta..Ako želite da ih poslužite sa slanim punjenjem izostavite onih 100 g šećera,stavite samo kašičicu šećera u kvasac



Recept je odavde

Prijatno!!!!

4 коментара:

  1. Jako zanimljivo, inace volim slatki krompir, ali se ne bih sjetila za ovako nesto. Kao i obicno kiflice prekrasno izgledaju, boja prekrasna.

    ОдговориИзбриши
  2. Od srca ti hvala,draga Gordana.Kiflice su tako mekane i mirisne i sledećeg dana.

    ОдговориИзбриши
  3. Draga Pomoravka, trebalo je tako i da nazovete svoj blog, pod tim imenom vas svi znaju. Zelim vam puno uspeha u novom poduhvatu. Vi imate toliko recepata da ne morate jos dugo vremena da uopste razmisljate o pravljenju novih:) Sve najbolje. Ivana

    ОдговориИзбриши
  4. Da znaš da si Ivana u pravu, trebala sam...ali eto nisam....Od srca ti hvala na ovim toplim rečima.

    ОдговориИзбриши